JAGODINA-Povodom Dana Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini počasne  diplome ,,Narodni učitelj” danas su dodeljenje književniku i dečijem piscu Peđi Trajkoviću i ,,Magister humanitas” Ženskom omladinskom rukometnom klubu Jagodina.

-Počasna diploma ,,Narodni učitelj” pripala je poznatom dečijem piscu Peđi Trajkoviću, koji je nagrađen svim najprestižnijim nagradama u oblasti književnosti za decu, a vrlo čest je i drag gost fakuleta. Počasna diploma ,,Magister humanitas” za mlade ljude koji su primer supeha pripala je rukometašicama ŽORK Jagodina, koje su osvojile sve što se može osvojiti, istakla je dekan fakulteta prof dr Violeta Jovanović.

Sa osvojenih osam trofeja u peotekle četiri godine i svim trofejima u ovoj godini ŽORK Jagodina je najuspešniji sportski kolektiv u Srbiji. Čak osam sadašnjih i bivših igračica Jagodine su sa reprezentacijom Srbije na Prevenstvu sveta u Španiji.

-Svaka nagrada je lepa. Zahvaljum se FPNJ što su nas prepoznali kao uspešan primer mladima. Velika nam je čast, prija nam pažnja i jednako važna kao titule koje osvajamo. Da bi ostvarili ovakve rezultate, da bi bili dobitnici nagrada, potrebna je velika podrška, a iza nas stoji lokalna samouprava na čelu sa Draganom Markovićem Palmom. Mi se na ovaj način odužujemo na toj podršci, kazala je kapiten Jelena Gojković.

Trajković je ovogodiušnji dobitnik književne nagrade ,,Neven” dečije za pisce.

– Stao sam u red velikana srpske kulture, zanemim pred takvim društvom. Osećam se kao preplašeni đak, jer sam kao ,,Narodni učitelj” govorio pred profesorima. Ova nagrada vrlo smisleno zaokružujem moje stvaralaštvo, karijeru i život, rekao je laureat Peđa Trajković

Svečani program povodom obeležavanja 123 godine od osnivanja Srpske kraljevske muške učiteljske škole i 28 godina Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, koji nastavlja tradiciju Škole, nastavljen je dodelom nagrad najboljim studnetima i multimedijalnom Izložbom ostvarenih rezultata.

Prethodnih godina priznanje ,,Narovni učitelj” dodeljeno književnicima Dobrici Eriću i Slobodanu Rakitiću, slikaru i dugogodišnjem dekanu Fakulteta Sretku Divljanu, novinarima Nenadu Ristiću i Živoradu Žiki Nikoliću, piscu Milisavu Saviću, akademiku prof. Vladeti Jerotiću, prof. dr Milanu Nedeljkoviću (dekanu Fakulteta u periodu od 1994. do 2001. godine) i književniku i akademiku Dragoslavu Mihailoviću.

Priznanje „Magister Humanitas” ustanovljeno je 2015. godine i tada dodeljeno pesniku i romanopiscu Marku Šeliću Marčelu, a nosioci ove diplome su i „ambasador srpske trube”, Dejan Petrović, poznati pijanista Vasil Hadžimanov, mladi reditelj Kosta Ristić i glumac Nikola Rakočević.