JAGODINA-Jagodinska Eko Brigada i ostale članice Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) u četvrtak, 16. decembra, u 18 sati u  Jagodini organizuju protest pod nazivom „Nećemo rudnik litijuma u Pomoravlju“. Kako se ističe u saopštenju skup je uredno prijavljen policiji i biće održan na trgu između Crkve i Gimnazije.

Dozvolu za istraživanje oko 100 kvadratnih kilometara u Jagodini – Siokovac i preko 170 km2 u Rekovcu i Ursulama dobila je australijska firma Balkan mining and minerals, koju u javnosti povezuju sa Rio tinto, ali to je demantovano.

-Dođite da čujete ljude iz Gornjih Nedeljica – Ne damo Jadar, Rekovca -nEKO brine za Levač, Dobrinje- Zaštitimo Dobrinje i okolinu, Pranjana-Suvoborska greda i Jagodine -Eko Brigada, odnosno svih onih ugroženih mesta, kojima preti rudnik litijuma,  najavljuje jagodinska Eko Brigada.

Ekolozi pozivaju građane da čuju istinu o stranim  kompanijama, te da „svi zajedno kažu jasno i glasno: Ne rudniku!“ . Eko brigada je udruženje i neformalna grupa građana osnovana sa ciljem da odbrani resurse naše zemlje i podigne ekološku svest javnosti.

foto: Eko brigada, BMM