ČAJETINA-Udruženje Zlatiborski krug ovu godinu završava sa još jednim lepim priznanjem i nagradom za učešće u Nedelji globalnog obrazovanja 2021. Za pokazanu kreativnost i posvećenost u obrazovnim aktivnostima za  unapređivanje rodne ravnopravnosti  u lokalnoj zajednici, Zlatiborski krug je prepoznat kao primer dobre prakse.

Nacionalna tema ovogodišnje Nedelje globalnog obrazovanja, koja je trajala od 15-21. novembra, je bila rodna ravnopravnost.  Ministarstvo omladine i sporta i Centar za omladinski rad su od  25. oktobra do 12. novembra otvorili poziv za prijavu aktivnosti koje će se sprovoditi tokom Nedelje globalnog obrazovanja, za škole, javne institucije i organizacije civilnog društva.

Zlatiborski krug se prijavio za učešće sa nizom  aktivnosti koje su planirane da se realizuju u Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“, pod zajedničkim nazivom „Iako svi nismo isti- svi imamo ista prava“.

Čitave nedelje, u „Zračku“ su organizovane radionice za korisnike i učenike-volontere iz osnovne škole „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, na temu rodne ravnopravnosti. Deca su prezentovala rodne uloge, tako što su dečaci na kulinarskim radionicama mesili i pravili kolače, a devojčice se su „majstorisale“ i „popravljale“ igračke i aparate koji nisu funkcionisali.

Sredinom nedelje, Zorica Milosavljević, predsednica Zlatiborskog kruga i članica Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Čajetina je korisnicima i članovima Ekološke sekcije osnovne škole, koji su bili gosti u „Zračku“ govorila o osnivanju i radu Saveta, realizovanim aktivnostima i daljim planovima.

Zaposlene u „Zračku“, Marina i Nataša su napravile prezentaciju sa tekstom o rodnoj ravnopravnosti i fotografijama snimljenim na radionicama  tokom nedelje, kada su se korisnici sa svojim drugarima iz osnovne škole zabavljali učeći i primenjujući rodnu ravnopravnost u svakodnevnoj igri. Prezentacija je postavljena na nalog Zlatiborskog kruga na portalu za deljenje obrazovnih sadržaja  https://www.slideshare.net/ZlatiborskiKrug/zraak-nedelja-globalnog-obrazovanja?qid=8f4c66d1-cceb-45d8-b57c-539136263b42&v=&b=&from_search=1&fbclid=IwAR0fxycchjh1Er9CNppfCFIwCdI__1PbFjDHCO-aZA6XyksrmEZieIKVgtY

Zlatiborski krug je vesti i fotografije o aktivnostima koje su se sprovodile tokom ove nedelje postavljao na društvene mreže, a nakon završetka kampanje je poslat detaljan izveštaj nacionalnim organizatorima o realizovanim aktivnostima.

Tokom sprovođenja svih aktivnosti su poštovane mere zdravstvene zaštite, a ograničenja vezana za pandemiju su dovela do toga da generalno bio  manji broj učesnika u ovoj kampanji.

Ministarstvo omladine i sporta i Centar za omladinski rad, kao nacionalni organizatori Nedelje globalnog obrazovanja su Zlatiborskom krugu, za učešće i primer dobre prakse uručili Sertifikat i nagradu – vaučer za kupovinu u Laguna i Delfi knjižarama.

Zlatiborski krug, kao pružalac usluge socijalne zaštite Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju, koristi svaku priliku da u lokalnoj zajednici, a i šire, promoviše osnovne  životne vrednosti, da širi humanost, solidarnost, volonterizam, jednakost i aktivizam za izgradnju društva zasnovanog na ljudskim vrednostima  u kojem svi imaju ista prava.