ČAJETINA-Zlatiborski turizam, osnova našeg razvoja i jedan od pokazatelja uspešnosti rada opštine Čajetina, doživeo je preporod u 2021. godini. Niz projekata turizmu u korist ostvarili smo ovde, s uspehom završili ono što je započeto, uz izuzetnu turističku posetu. A sve to u nepovoljnoj godini korona virusa, u epidemiološki složenoj situaciji kojoj odolevaju samo najjači u svojoj delatnosti. Da se na muci poznaju junaci, ovim su Zlatibor i Čajetina još jednom potvrdili. Podsećam da smo početkom godine na Zlatiboru pustili u rad najvažniji projekat, u svetu najdužu ”Gold gondolu”. Modernim prevozom povezali smo centar planine sa najvišim vrhom Tornikom. Do tog istorijskog podviga, finansiranog sredstvima opštine Čajetina za narodno dobro, preskočili smo zahtevne prepreke i odoleli mnogim teškoćama. Odustajali nismo, jer smo verovali u uspeh, a ova panoramska žičara, najvažniji doprinos lokalne samouprave zlatiborskom turizmu, zauvek ostaje, prevazići će nas i obeležiti jedno vreme.

O njenoj vrednosti sada govori izuzetno interesovanje posetilaca Zlatibora za vožnje u kabinama ”Gold gondole”, čime se ulaganja u taj projekat već uveliko otplaćuju. Završili smo u ovoj godini i obnovu turističkog centra ”zlatne planine”. Rekonstruisan je Kraljev trg, jezero sija novim sjajem, a duž šetališta je nastala nova Trgovačka ulica sa nizom prodavnica i lokala. Vrlo posećeni prostor Kraljevog trga postao je još moderniji i lepši. Jezero, obnovljeno po nekadašnjim zamislima akademika Miladina Pećinara, sada je uređeno i napunjeno pijaćom vodom, modernizovano i osvetljeno. Trgovačka ulica ne samo da je doprinela urednijem izgledu centra, već je donela pogodnosti našim preduzetnicima u isplativijem poslovanju na prometnom šetalištu.

Još niz drugih poduhvata završeno je u ovom periodu iza nas. Za ekologiju Zlatibora od posebnog značaja je početak rada Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ”Zlatibor”, zahvaljujući kome čiste vode sa najposećenije planine teku ka drinskom slivu. Za sport i sportski turizam veoma znači što je opština Čajetina kupila sportsku dvoranu na Zlatiboru i nizom ulaganja oživela je i modernizovala za najvažnija takmičenja (kakvi su bili ovde održani turniri regionalne ABA 2 košarkaške lige), smeštaj i dodatne sadržaje. Pripremamo se za gradnju novog sportskog centra sa 15 novih terena, kako bismo zadovoljili izražene potrebe domaćih i stranih klubova da na Zlatiboru obave svoje pripreme. Godinu na izmaku obeležava i važan početak rada na vodosistemu ”Sušičko vrelo”, kojim opština Čajetina, dakle i turistički Zlatibor, dobija novi siguran izvor vodosnabdevanja. Time se postiže da Ribničko jezero bude prevedeno u komercijalne svrhe i posluži daljem razvoju zlatiborskog turizma. Kod Ribničkog jezera nameravamo da stvaramo ”Zlatni grad”, ceo kompleks sportskih terena, hotela visoke kategorije i zdravstvenih sadržaja, na više od 200 hektara. Ovo je, istovremeno, i idealna lokacija za proizvodnju električne energije solarnim panelima, čije postavljanje omogućava potez oko jezera i pogodna konfiguracija terena.

Opština stalno ulaže u uređenje i osavremenjavanje Zlatibora: njegovih ulica, staza, šetališta, zdanja, infrastrukture, svih sadržaja. Za rasterećenje saobraćaja biće, nema sumnje, veoma važna obilaznica kroz centar planine koja će se uskoro graditi, kao i tri javne garaže sa oko 1.000 parking mesta.

Ne treba zaboraviti ni sve sadržajnije kulturne programe ”zlatne planine”, gde je Kulturni centar Zlatibor postao mesto održavanja mnogih manifestacija, festivala, predstava, izložbi. Pamtiće se i ovogodišnji festival sportskog filma, koji je, uz kvalitetan program, okupio najznačajnije ličnosti filma i sporta iz država regiona. Turistički Zlatibor se, dakle, snažno razvija i u nepovoljnom vremenu, a opština Čajetina kontinuirano ulaže i doprinosi da ovde bude ostvaren zacrtani plan – milion posetilaca godišnje, odnosno 10 miliona noćenja – čijem ostvarenju smo sve bliži.