Predviđeno je da obnova manastira Hilandar od požara bude završena do 2023. godine i da košta oko 30 miliona evra. Rekonstrukcija manastirskih objekata obavlja se do najsitnijih detalja uz poštovanje svih zakona i strogih grčkih propisa za obnovu istorijskih objekta. Ono što je takođe interesantno je da na obnovi rade isključivo građevinci iz Srbije, što nije slučaj kod ostalih manastira na Svetoj Gori. Za obnovu manastirskih objekata donacije daju država Srbija i Grčka, SPC, velike donacije su iz Rusije, Velike Britanije, SAD… Radovi se ne prekidaju.

Obnovljeni su Beli konak, Velika trpezarija, ulazni kompleks sa paraklisom Svetom Nikoli i Sidonik, Veliki konak, nova gostoprimnica izvan manastira, formirano naselje za radnike. Za obnovu su ostali objekti Igumenarije i Dohije čija statika bila ugrožena, zbog čega i nastao požar.

O obnovi brine Zadužbina Hilanadara, tu je i mešovita Komisija za Hilandar. Obnova je novi podsticaj za Hilandar, uvećava se bratstvo, vinograd i ekonomija manastira rastu, takva situacija je i sa metohom Kakovo, veliki broj hodočasnika očekuje blagoslov i poziv za dolazak.

Medijski projekat finansira Ministarstvo kulture i informisanja

,, Srpska carska lavra Hilandar – čuvar srpstva i pravoslavlja“