Posle sednice Vlade Srbije, na kojoj je tema bila kompanija „Rio Tinto“, premijerka Ana Brnabić istakla je da je prostorni plan ukinut i da više ne postoji i dodala da su poništeni svi pravni akti, sve dozvole, rešenja i odluke.

– Prostorni plan je ukinut i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi pravni akti u vezi sa kompanijom Rio Tinto odnosno Rio Sava – dodala je.

– Ugovore nikada nismo ni imali, kao što smo više puta i rekli – rekla je Brnabić.

– Koliko se sećam, 2006. godine kada je Rio Tinto dobio dozvolu, na vlasti je bila Demokratska stranka, a predsednik Boris Tadić. Danas ti isti blokiraju saobraćaj, čak i granične prelaze. Nije mi jasno, ukoliko su ovi protesti ekološki, zbog čega niste pitali Nebojšu Zelenog Zelenovića zašto su dali dozvolu i doveli Rio Tinto u Srbiju, a danas na tim leđima pokušavaju da grade svoju političku budućnost. Pozivam sve ekološke organizacije i udruženja da preuzmu ova dokumenta, da analiziraju i pružamo mogućnost mog kabineta da pomogne ukoliko im je pomoć oko bilo čega potrebna. Ovim smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je što se tiče projekta Jadar sve završeno – rekla je Brnabić.

Kako kaže, ukinuta je i odluka Vlade o Radnoj Grupi za projekat Jadarit.

– Ovim su ispunjeni svi zahtevi ekolških protesta. Gotovo je sve s Rio Tintom – rekla je premijerka Ana Brnabić.

Sava Manojlović

– Što se tiče zahteva Save Manojlovića iz inicijative “Kreni-promeni”, ispunili smo sve zahteve, pa čak i neke hirove. Ja sam mislila da je on razuman čovek, međutim, imala sam priliku ovih dana da se u to razočaram.

– On je predao zahteve, pa je pokrenuo narodnu inicijativu. Taj predlog narodne inicijative predao je Narodnoj skupštini 14. januara 2022. godine. Po zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi rok Narodne skupštine da se odgovori je 15 dana. Ako je on mislio da taj rok nije razuman, mogao je da kaže da želi odgovor u roku od 48 sati. Ne, on je to prihvatio, a nažalost, nakon tri dana, Savo Manojlović izlazi ispred Narodne skupštine i kaže da imamo administrativne opstrukcije jer predsednik Republike nije verifikovao ovu inicijativu.

– Pored toga što laže, on je i nepismen. Imao je priliku da direktno utiče na izmene i dopune ovog zakona. Nema šta predsednik da verifikuje predlog za narodnu inicijativu, već odbor Narodne skupštine. Pokazao je koliko ništa ne zna, a onda opet pozvao na okupljanja ispred Predsedništva večeras zato što predsednik to nije uradio.

– A on tu nema nikakvu funkciju u tom procesu i ne može da je verifikuje – kaže premijerka.

– Neka se javi, pomoći ćemo mu ako mu bude bila potrebna, a očigledno jeste da bi uradio stvari sa zakonom u čijem donošenju i nacrtu ja i sam učestvovao.

 

Ko finansira proteste

Rekla je da nema reči kojima mi bi opisala “licemerje stranaca koji finansiraju proteste”.

– O ovome sam razgovarala i sa nekoliko ambasadora i istu poruku im prenela – rekla je premijerka.

– Najveći finansijeri organizacija za zaštitu životne sredine su iz SAD, Rokfeler fondacija, USAID, Fond za otvoreno društvo, Nacionalna zadužbina za demokratiju i mnogi drugi. Iz Velike Britanije Vestminsterska fondacija za demokratiju, Britanski savet…

– Svi su se sjatili u poslednjih godinu dana u Srbiju da finansiraju organizacije i učestvuju njihovom direktnom radu i udruživanju, pa onda i finansitanju protesta.

– Čak ni to ne bi bio problem, da kažemo zainteresovani su za životnu sredinu. Da nemamo ovakvu vrstu licemerja, da finansijeri protesta napadaju kompanije iz tih zemalja, a mi valjda treba da ih branimo i politički slabimo zahvaljujući protestima koji oni finansiraju.

Ana Brnabić je prethodnih dana ukazala na spremnost izvršne vlasti da poništi sve ugovore s tim rudarskim konzorcijumom.

Podsetimo, premijerka je nedavno izjavila da Rio Tinto za nekoliko nedelja neće biti u Srbiji.

– Meni je važno šta žele ljudi u Srbiji. Uskoro će isteći dozvole izdate Rio Tintu, mi ćemo ukinuti prostorni plan u koji je unet projekat “Jadar” i to je to. Rio Tinto je nasleđeni projekat i aktuelna vlast nema ništa sa tim – rekla je premijerka