DANAS SLAVIMO SVETOG SAVU

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Savindan, praznik posvećen Svetom Savi koji se smatra najvećim srpskim svetiteljem.

Kult Svetog Save, koji se u narodu razvio nakon prenošenja njegovih mošti iz Bugarske u manastir Mileševu, bio je toliko jak da je doveo do toga da su se i Turci zavojevači počeli prekrštavati nad njegovim moštima. Iz tog razloga mošti Svetog Save spaljene su na Vračaru.

Sveti Sava je darovao ljudima mnoga znanja i veštine, mnoga materijalna i duhovna dobra. Po nekim predanjima, veruje se da je Sveti Sava još živ i da boravi među Srbima. U društvu Boga ili nekog drugog sveca, on putuje s kraja na kraj zemlje i ljudima deli pravdu. Često se zamišlja kao starac sede brade prerušen u prosjaka, koji iskušava bližnje moleći ih za gostoprimstvo ili kakvu drugu uslugu. U zavisnosti od njihovih postupaka, on ih blagosilja ili proklinje.

Sveti Sava je sa ocem i bratom osnivač srpske države, doneo je autokefalnost SPC u 12. i 13. veku. Njegova zadužbina je sveti carski manastir Hilandar na Svetoj Gori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *