SVILAJNAC- Izgradnja zaobilaznice oko Svilajnca u dužini od 12 kilometara i tri mosta preko Velike Morave i Resave počinje u martu, najavili su ministar Tomislav Momirović i predsednik te opštine Predrag Milanović.

-Svilajnac se proteklih godina nametnuo dinamičnim razvojem, otvorene su dve industrijske zone, mnogo je stranih investitora, te  su predsednik Srbije i Vlada Srbije zaključili da je potrebna značajna infrastrukturna podrška kako bi bio nastavljen razvoj grada. Omogućićemo da putnici sa Koridora 10 na lakši način dođu do Despotovca, Žabara, Petrovca, Žagubice… Projekat je značajan za građane istočne Srbije.    Investicija je vredna 60 miliona evra i očekujemo da bude završena za dve godine. Početak radova je od 15. do 20. marta i od tada teku rokovi. Projekat omogućava velike benefite u svakom smislu od novih investicija, većih zarada do ekologije, istakao je Momirović.

Reč je izgradnji novog mosta preko Velike Morave posle 100 godina od izgradnje postojećeg, što je predstavljalo usko grlo za dalji razvoj Resavskog kraja.

-Čast mi je da objavim da će posle 100 godina biti izgrađen novi most na Velikoj Moravi kod Svilajnca. Ovo je generacija koja stvara novu istoriju Svilajnca. Presrećni smo jer je došao ovaj trenutak. Postojeći most građen od 1922. do 1924. godine. Očekujem da će mostovi i obilaznica biti izgrađeni do 2024. Rešićemo mnoge probleme koje generiše postojeći most i dobićemo novu perspektivu za razvoj. Zahvaljujem se svima koji učestvuju u ovom projektu, jer je ovo generacijski projekat, veliki novac o kome smo mogli da sanjamo sto godina, rekao je predsednik opštine Predrag Milanović.

Do početka leta očekuju se radovi na izgradnji 125 kilometara kanalizacione mreže u Svilajncu. Za mesec dana biće izneti precizniji detalji ovog projekta.