Na jedan od najbizarnijih slučajeva u srpskom fudbalu stavljena je tačka. Odlukom Vrhovnog kasacionog suda 16. decembra prošle godine, u koju je MaxBet sport imao uvid, sudija Srđan Obradović je oslobođen optužbe. Podsetimo, Obradović je prvostepenom presudom osuđen na 15 meseci zatvora i desetogodišnjom zabranom rada u fudbalu pod optužbom da je zloupotrebio službeni položaj.

Arbitar iz Jagodine je na utakmici između subotičkog Spartaka i Radničkog iz Niša dosudio penal za Subotičane koji je izazvao burne reakcije u javnosti. Posle toga je priveden i kasnije okrivljen za zloupotrebu službenog položaja.

Vrhovni kasacioni sud u obrazloženju presude navodi da fudbalski sudija u krivičnopravnom smislu ne može da se smatra službenim licem, navodeći da delo za koje je oglašen krivim nije krivično delo.

– Glavni fudbalski sudija na fudbalskoj utakmici je Pravilnikom o suđenju i sudijama FSS ovlađćen i obavezan da se stara o primeni pravila igre – što znači da njegovo ovlašćenje obuhvata regulisanje samo određenih situacija u okviru tačno određene igre i u odnosu na ograničena prava i dužnosti igrača i to samo u toj situaciji i samo prema igračima na terenu, pa tako zbog ograničenog dejstva, ne predstavlja vršenje javnih ovlašćenja.

– Isto tako, odlučivanje o pravima i obavezama igrača u okviru konkretne fudbalske utakmice ne predstavlja ni odlučivanje u javnom interesu, jer javni interes predstavlja korist, odnosno dobrobit koju ostvaruju svi ili veliki deo građana, kao grupa u društvenoj zajednici, kroz delovanje određenih organa vlasti ili organizacija ovlašćenih za vršenje javnih ovlašćenja. Odlučivanje u okviru poštovanja pravila igre u usko ograničenom domenu fudbalske utakmice, stoga nema značaja za javni interes, pa zato i ne predstavlja odlučivanje o javnom interesu – navodi se u obrazloženju presude.