DESPOTOVAC-Pola veka od otvaranja Resavsku pećinu posetilo je 15 miliona ljubitelja prirode, a to je veliki i važan događaj za celu opštinu Despotovac.

Ana Bogdanović, direktorka JP „Resavska pećina“, istakla je da Resavsku pećinu tokom godine poseti preko 50.000 ljudi. Pećinu je za ovih 50 godina posetilo 15 miliona ljudi. Nekada je postojala i direktna autobuska linija iz Beograda, što je bilo važno za turizam i privredu tog kraja.

„Polako se vraćaju đačke ekskurzije jer je Pećina u programima škola. Davne 1960. godine meštani ovoga kraja koji su čuvali stada ovaca sasvim slučajno su otkrili Resavsku pećinu. Velika zasluga pripada doktoru Jovanu Petroviću, profesoru sa Prirodno-matematičkog fakulteta, koji se 1962. godine sa grupom svojih speleologa spustio u samu pećinu i pokrenuo istraživanje i uređenje Resavske pećine. Taj proces trajao je deset godina, a otvoreno je i osam dvorana. Sa otvaranjem Resavske pećine, izgradila se celokupna infrastruktura“, istakla je Ana Bogdanović.

Ističe da Resavska pećina zahteva dosta rada i truda. Resorna ministarstva i Opština Despotovac prepoznaju značaj turizma i zaštite resursa. Svake godine se sadržaju i ponudi doda nešto novo.

„Na desetak kilometara od pećine je spomenik prirode Lisine, kao i kraško vrelo, vodopad Veliki buk. Opština Despotovac je bogata istorijskim nasleđem i prirodnim resursima. Tu je manastir Manasija, zadužbina despota Stefana Lazarevića, crkva Svete Trojice, muzej ugljarstva, parna mašina u Senjskom Rudniku“, naglasila je direktorka Ana Bogdanović.

Dodaje da je jedina prašuma u Srbiji – Vinatovača od bukove šume, kao i planina Beljanica, koja je najnenaseljeniji deo Srbije – interesantna za turističke posete.

Jedna od atrakcija je Resavska pećina  koju je moguće posetiti tokom cele godine.

Podzemna palata, kako zovu jednu od najlepših u Srbiji, Resavska pećina nalazi se u blizini Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava i na obali kraškog polja – Divljakovac. Za ovu pećinu, dugu 4,5 kilometara ranije su znali samo pastiri. Pa je tako jedan od njih otkriva 1962. godine. Kasnije iste godine detaljno je ispituju novosadski speleolozi koje je predvodio dr Jovan Petrović.

Pećina je za posetioce otvorena 22. aprila 1972. godine. To znači da su radovi na uređenju trajali deset godina. Od ukupne dužine, detaljno je istraženo 2.830 metara, a za posetioce je uređeno oko 800 metara. Procenjuje se da je stara oko 80 miliona godina i jedna je od najstarijih ispitanih pećina kod nas. Unutrašnjost pećine krase brojne dvorane, kanali, galerije, stubovi, stalaktiti, stalagmiti, okamenjeni vodopadi…

Ovu resavsku lepoticu krasi i nakit, starosti oko 45 miliona godina, a koji počinje od samog ulaza. On nastaje rastvaranjem kalcijum karbonata. Boja “đinđuva” zavisi od minerala i biva u tri boje: crvenoj, žutoj i beloj. Najprisutniji je crveni nakit čija boja potiče od oksida gvožđa, bela je od kristalnog kalcijuma, a žuta od gline.

Inače, Resavska pećina je prva turistička pećina iz srbije koja je primljena u članstvo Međunarodne asocijacije turističkih pećina (International Show Caves Association – ISCA). Ovo čudo prirode je za posetioce bilo otvoreno i preko zime, iako je zvanična turistička sezona u od 1. aprila do 31. oktobra. Međutim, došlo je do manjih izmena u radu, te tako posete su sa 45 minuta smanjene na pola sata. Među najbrojnijim posetiocima bili su gosti iz Ruske Federacije.

Najposećeniji delovi su, uz pećinu, Vodopad Lisine – Veliki buk, srednjovekovni manastir “Manasija”, ali i Vodopad “Prskalo”, prirodni rezervat prašuma “Vinatovača”, kao i Muzej ugljarstva u Senjskom Rudniku.