DESPOTOVAC – Svečanom akademijom obeležno 60 godina od otkrivanja i pola veka od otvaranja za posetioce Resavske pećine. Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić naglasio je da najveće zasluge za otkrivanje i otvaranje Resavske pećine pripadaju pokojnom profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu dr Jovanu Petroviću i ekipi speleologa.

-Resavska pećina važila je i važi da jednu od najatraktivnjih pećina u regionu, te poznata po bogatstvu i lepoti nakita. Početak rada označio je i početak razvoja turizma u resavskom kraju i Despotovcu. Danas je Despotovac poznat po turističkim znamenitostima poput vodopada Lisine, prašumi Vinatovači, vodopadu Prskalo, vekovnom manastiru Manasija. To se odrazilo i na privredni razvoj, rekao je Nikolić.

Resavsku pećinu posetilo je 15 miliona turista, čak je na početku bila otvorena autobuska linija Beograd – Resavska pećina. Godišnje ovaj spomenik prirode poseti 50.000 turista sa plaćenim ulaznicama.

Pored toga on je najavio da će nacionalni projekti autoput ,,Vožd Karađorđe” i Nacionalni park “Kučaj-Beljanica” ovaj deo Srbije učiniti još pristupačnijim za turiste. Autoput od Lajkovca do Bora povezaće zapad i istok Srbije, a prolaziće pored Despotovca i resavske pećine, to je jedna od najvrednijih kapitalnih investicija. Nacionalni park prostire se na oko 45.000 hektara.

Svečanoj akademiji prisustvovali su speleolozi i planinari koji su učestvovali u istraživanju Resavske pećine Branislav Božović Denis i inženjer Milutin Rudaković Kepa

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović naglasila je da je Resavska pećina biser prirode, a pored toga, turisti mogu u ovom delu Srbije da posete niz atraktivnih spomenika prirode kao i manastir Manasija, kazala je Labovićeva.

U četiri dvorane Resavske pećine, koje se nalaze na dva nivoa, ulazi se na nadmorskoj visini od 485 metara, a silazi se do 405 metara. Pećina je stara 80 miliona. Pećinska staza duga je 4,5 kilometra. Pećinu su 1962. Godine otkrili pastiri sa polja Divljakovac. Za Prvomajske praznike Resavska pećina će raditi od 8 do 20 časova.