Poštovane kolege,
Izvršni odbor Sindikata radnika EPS je na svojoj sednici održanoj 18.04.2022. godine doneo odluku da zaposlenima u JP EPS-u izda saopštenje kojim bi ih bliže upoznali sa aktuelnim stanjem u JP EPS i opasnostima i posledicama koje takvo stanje donosi ne samo po zaposlene već i po energetsku stabilnost Srbije koja Srbiju neminovno vodi u mrak.
Naše Javno preduzeće se nalazi na ivici kolapsa. U dubokoj je krizi koja nije vezana samo za katastrofalno finansijsko stanje , već što je još gore , ne vide se efikasni i pouzdani načini i metode koji vode ka strabilizaciji i normalizaciji proizvodnje.
Osnovna delatnost, proizvodnja električne energije u termo sektoru je ugrožena i dovedena u gotovo bezizlaznu situaciju , pre svega odnosom ministarstva rudarstva i energetike prema EPS-u. Jednostavno, jasne strategije o daljem razvoju JP EPS-a nema, a izgleda da je neće ni biti. Različite unteresne grupacije već duže vreme smišljeno i podmuklo urušavaju JP EPS i vode ga ka totalnom slabljenju. RB „Kolubara“ nikada nije pala na ovako niske grane i nikada nije na ovakav način ostavljena na milost i nemilost onima koji žele njenu propast u smislu da je tehnički spreče i onemoguće da ostvari neophodnu proizvodnju uglja čije bi količine bile dovoljne da se obezbedi snabdevanje termoelektrana u Ogranku TENT Obrenovac. Neophodne investicije koje su trebale obezbediti blagovremeno otvaranje novih površinskih kopova, nabavku nove opreme za eksploataciju uglja u RB „Kolubara“ su u potpunosti izostale. Sa starom opremom, sa nedovoljnim brojem radnika, sa politikom koja se vodi sa ciljem kočenja i onemogućavanja proizvodnje u rudarskom sektoru, do ovoga je moralo doći.
Ništa bolje stanje nije ni u termoelektranama gde izostaju kapitalni remonti i gde su tekuća održavanja svedena na minimum. Ulaganja u termo sektor su do te mere restriktivna i ograničena da je više nego jasno da će se pojedina postrojenja odnosno blokovi sami od sebe pogasiti. Odricanje od proizvodnje električne energije iz uglja , namera da se pogase određeni blokovi u TENT-u i Kostolcu nedvosmisleno vodi ka potpunom i trajnom gubitku energetske stabilnosti Srbije.
Svakodnevne promocije i hvalospevi oko obnovljivih izvora energije (solarnih panelai vetroparkova) od strane predstavnika Vlade RS , jasno upućuju i govore o kakvoj se „razvojnoj“ strategiji energetske Srbije radi. Promocija zelene energije, čistog vazduha i ekologije ide samo u jednom pravcu bez ijednog naglaska i isticanja one druge strane medalje , posledica do kojih će se doći takvom strategijom. Posledice su totalna energetska zavisnost Srbije od uvoza struje, gubitak na hiljade radnih mesta, višestruko veća cena struje i na kraju rasprodaja JP EPS-a u bescenje. Zelena energija, naravno, da predstavlja budućnost, ali danas je svakom normalnom čoveku u Srbiji jasno da samo oslanjanje na sopstvene resurse, korišćenje sopstvenih kapaciteta i energenata garantuje stabilnost u snabdevanju električnom energijom privrede i građana Srbije.
Ali interesi svima nisu isti. Osim interesa, pritisci stranih lobija su ogromni a u Srbiji nije teško naći one koji bi Srbiju prodali za „šaku“dolara. Pritisci na Srbiju sa strane su ogromni i presudno će uticati na odluke koje će se u bliskj budućnosti doneti kada je reč o budućnosti JP EPS-a.
Ako je iko nevin u čitavoj ovoj situaciji onda su to radnici. Bez obzira na svoj mukotrpan rad , stručnost i odgovornost koju svakodnevno ulažu, zaposleni su dovedeni u potpuno podređen položaj u kojem su im ugržene zarade, radna mesta i egzistencija njih i njihovih porodica. Osim puste i bezvredne zahvalnosti za svoj rad, trud i muku koju svakodnevno ulažu , nisu dobili ništa. Planiran rast zarada za ovu godinu nije odobren pod izgovorom neostavrenih planova proizvodnje. Čijom krivicom i čijim neznanjem, nestručnošću i neradom???
Možda ili bolje reći sigurno , oni koji kreiraju budućnost JP EPS-a , a samim tim i budućnost svih nas koji živimo od JP EPS-a, uvek će naći alternativu za svoje uhlebljenje na nekoj drugoj strani kao što su je već i nalazili. Zaposleni u JP EPS-u i njihove porodice, pokoljenja koja dolaze , nemaju drugu alternativu osim Srbije. I zbog toga, zbog nas, zbog naše dece i dece naše dece ne smemo i ne možemo biti tolerantni i nemi posmatrači urušavanja našeg najvećeg i najznačajnijeg preduzeća u Srbiji. Ono je naš život, naš hleb nasušni, naša jedina budućnost bez koje nema ni života. Nama je ovde mesto, mi se za EPS moramo boriti , ne samo raditi i izgarati , jer taj rad više niko ne ceni.
Došlo je vreme da se udari rukom o sto , došlo je vreme da se skinu maske i sa puta razvoja i preporoda JP EPS-a , a samim tim i Srbije sklone svi oni koji svoje lične interese stavljaju iznad interesa Srbije.
Nažalost, raskol u Sindikatu radnika EPS u značajnoj meri je doprineo ostvarivanju njihovih planova. U tom cilju je ministarstvo za energetiku i rudarstvo počelo da osniva svoj sindikat u saradnji sa onima koji su već pokazali
da su talentovani za rasturanje EPS-a tako što su iz EPS-a nasilno i samovoljno izdvojili distribucije.
Formiranje Sindikata rudarstva i energetike od strane bivšeg predsednika i ministarstva rudarstva i energetike je jedna od najvećih prevara smišljena sa ciljem da se JP EPS dokusuri i zgazi.Bogu hvala, mali je broj onih koji su se pridružili i lakoverno naseli na te laži.
Poštovane kolege, Sindikat radnika EPS je tolerantno i strpljivo , a da ga niko ne bi politički zloupotrebio, sačekao da se održe predsednički i parlamentarni izbori u Srbiji. Razlog za dalju toleranciju i čekanje nema. Sve može da bude na prodaju ali obraz i čast sigurno ne. Zbog toga će Sindikat radnika EPS počev od predsednika Srbije, premijerke i nadležnih ministarstava zatražiti konkretne odgovore na sva ona pitanja koja su od životnog interesa za zaposlene i građana Srbije, zatražiti garancije da će se JP EPS u narednom periodu razvijati u pravcu stabilne energetske situacije u Srbiji, da će zaposleni biti adekvatno nagrađeni za svoj rad uz maksimalno podizanje bezbednosti i zaštiti na radu.
U cilju očuvanja i razvoja Srbije , u cilju zaštite interesa ne samo zaposlenih nego i građana Srbije , Sindikat radnika EPS će iskoristiti sve zakonske mogućnosti i kroz naredne aktivnosti jasno se suprotstaviti svim pokušajima omalovažavanja, ponižavanja, uništavanja i onesposobljavanja kako JP EPS-a tako i zaposlennih.

Predsednik
Sindikata radnika EPS-a
Radosav Krsmanović