Poštovani predsedniče,

Želim na početku da Vam u svoje ime i u ime Sindikata radnika EPS, odnosno zaposlenih u JP EPS-u čestitam na ponovnom izboru za Predsednika Republike Srbije.
Pobediti na predsedničkim izborima u prvom krugu, za drugi mandat, samo po sebi dovoljno govori o odgovornosti , ozbiljnosti i ispunjenju očekivanja i obećanja koje ste pokazali u svom prvom mandatu. Poverenje građana koji su Vam dali glas je očigledno i u tom smislu Vam želim još mnogo uspeha u radu u narednih 5 godina na mestu Predsednika Republike Srbije.
Potpuno nam je jasno sa kakvim se izazovima u poslednje vreme susrećete i kakvim ste pritiscima svakodnevno izloženi kada su u pitanju interesi Srbije i njena budućnost. Ali, smatramo da je isto tako važno da Vam skrenemo pažnju na određene probleme i događanja koja Vama nisu u potpunosti nepoznata, ali koja u isto vreme značajno mogu narušiti stabilnost Srbije kada se radi o njenoj energetskoj stabilnosti.
Sindikat EPS-a je bio uzdržan i tolerantan u periodu kada su se odvijale predizborne aktivnosti u Srbiji i nije ni na koji način dozvolio da nas bilo ko zloupotrebi u bilo kakve političke svrhe. Strpljivo smo sačekali da se završe parlamentarni i predsednički izbori, smatrajući da ćemo u ovom periodu ispred nas, a blagovremeno i u interesu JP EPS-a, kao najznačajnijeg preduzeća u Srbiji, u interesu građana i Srbije imati prostora, vremena i razumevanja da zajednički i dogovorom dođemo do onih rešenja i aktivnosti koji će omogućiti da Srbija zadrži svoju energetsku stabilnost i samostalnost.
Dosta nemilih događaja je bilo u proteklih nekoliko meseci, a naročito u decembru prošle godine kada je energetski sistem u Srbiji bio u velikoj krizi zbog smanjene proizvodnje uglja, a samim tim i električne energije.
Sindikat EPS-a je u proteklom periodu nekoliko puta upućivao na adrese premijerke, Ministarstva rudarstva i energetike pozive na razgovor i dijalog u pravcu rešavanja značajnih problema vezano za funkcionisanje JP EPS-a, statusa zaposlenih u JP EPS-u, posebno značajnih za socijalno-ekonomski status zaposlenih i bezbednost i zaštitu na radu. Nažalost, razumevanja za tako nešto nije bilo.
Danas smo svedoci svakodnevnih napada na JP EPS, neobjektivnih i neistinitih konotacija i osuda na račun stručnosti, odgovornosti i sposobnosti zaposlenih. U tome prednjači i posebno se ističe Ministarstvo za rudarstvo i energetiku koje osuđuje i kritikuje dugogodišnji javašluk u radu JP EPS-a ne sećajući se istovremeno da je ono nadležno za rad i funkcionisanje JP EPS-a.

Sve učestalije najave zatvaranja rudnika, sprečavanje i onemogućavanje eksploatacije uglja na površinskim kopovima RB Kolubara i TE-KO Kostolac , trajno gašenje blokova u TENT A i Kostolcu A od strane Ministarstva rudarstva i energetike, izostanak investicija u sprovođenju kapitalnih remonta i neophodnih tekućih održavanja, sistematski i planski urušava JP EPS i unose veliki nemir i dovode do ogromnog nezadovoljstva zaposlenih koji su zabrinuti za budućnost EPS-a, a samim tim i za ličnu budućnost i budućnost svojih porodica.
Osim toga, najava takve strategije, uz primenu Zakona o obnovljivim izvorima energije više nego jasno Srbiju vodi u potpunu energetsku destabilizaciju i zavisnost od uvoza električne energije.
Kao i većina građana Srbije i mi nemamo ništa protiv OIE, protiv čiste i ekološki bolje i zdravije atmosfere i vazduha u Srbiji, ali ne po ceni koja bi se morala platiti uz brzopleto odricanje od sopstvenih kapaciteta i sopstvenih interesa. Svedoci smo ogromne krize u svetu, pa samim tim i u Evropi izazvane ratom u Ukrajini koji je doveo i do energetskog kolapsa. Jedina i prava garancija da u narednom periodu obezbedimo dovoljne količine energenata, odnosno električne energije su sopstveni resursi. Verujte predsedniče, uglja ima dovoljno i kada je reč i o količinama i o kvalitetu on je tu, na dohvat ruke i samo ga treba iskopati na način i pod uslovima kako se već više od sedam decenija radi. Neophodno je uložiti u novu opremu, u nove sisteme što bi se višestruko isplatilo kroz finansijski efekat, ali isto tako kroz očuvanje socijalnog i ekonomskog statusa i zaposlenih i građana i kroz očuvanje energetske stabilnosti Srbije.
Nije nikakva tajna, mada se o tome retko priča i pominje da se preko cene struje u Srbiji čuva i socijalni mir. Da je cena struje u Srbiji najniža u okruženju i da to i te kako utiče na poslovanje u JP EPS-u. Promena strategije i odricanje od našeg lignita, kako smo ga nekad zvali „crnog zlata“, dovele bi do višestrukog povećanja cene električne energije.
Poštovani predsedniče, bar Vama ne treba ukazivati na neophodnost dijaloga i razgovora kojim ste svakodnevno izloženi i koji predstavljaju jedini pravi način za prevazilaženje problema i pronalaženje rešenja.
Još jednom napominjemo, veliko je nezadovoljstvo među zaposlenima. Njihov doprinos koji daju u ostvarenju planova proizvodnje je nemerljiv. Zaposleni ničim nisu doprineli niti uticali na krizu u kojoj se nalazi JP EPS već su, naprotiv, uvek bili ti koji su EPS izdizali iz pepela i blata. Njihov rad, odgovornost, stručnost i spremnost da u svakom trenutku i u svim uslovima daju sve od sebe mora da se ceni.
Stoga je neophodno da se u što skorije vreme jasno predoči strategija razvoja JP EPS, u kom pravcu i u kom obimu će se razvijati i usmeravati. Srbija raspolaže, kako sa resursima, tako i sa ljudskim i proizvodnim kapacitetima koji mogu Srbiji da obezbede potpunu energetsku stabilnost i nezavisnost.
Potrebno je da nam više verujete, onoliko koliko i mi verujemo Vama. Potrebno je da u nas imate poverenja mnogo više nego što imate u one koji nisu baš preterano srećni zbog toga što ste Vi tu gde jeste i onih kojima Srbija i njeni interesi nisu na prvom mestu. Zaposleni u JP EPS-u Vas nikad nisu izdali ni izneverili. Nemojte ni Vi njih. Ma koliko Ministarstvo rudarstva i energetike zagovaralo odricanje od proizvodnje električne energije iz uglja, mi znamo da to nije i Vaš stav, jer smo više puta imali prilike da se uverimo i čujemo Vaše mišljenje kada se radi o značaju termoelektrana i uglja u proizvodnji električne energije. Rudari gledaju u Vas i očekuju da Vaš patriotizam i pripadnost narodu i ovoj zemlji i njenim vrednostima ne može niko i ničim da promeni. Interesi Srbije ne mogu biti podređeni onima kojima ova zemlja i ovaj narod nije u srcu, onima koji na nju gledaju očima pohlepe i ličnih interesa i kojima nije važna budućnost naše dece i njen prosperitet. Braneći JP EPS, boreći se za njegov oporavak i modernizaciju u cilju stabilne i pouzdane proizvodnje, borimo se za Srbiju. U toj borbi očuvanja, napretka, prosperiteta, stabilnosti i jačanja Srbije u zaposlenima JP EPS-a, znajte da imate najveće i najpouzdanije saborce koji Vas nikada neće izdati ni izneveriti.
Očekujemo od Vas da nam ukažete poverenje i poštovanje,a u isto vreme od nas možete očekivati da ćemo to uzvratiti na pravi način. Bez obzira na veliki uticaj lobista obnovljivih izvora energije, razvoj rudarstva u Srbiji je neophodnost i jedini garant pouzdanosti u snabdevanju električnom energijom.
Zbog potpunog odsustva dijaloga, zbog totalnog nepoštovanja i ignorisanja zahteva Sindikata EPS, zbog zanemarivanja sopstvene odgovornosti za krah rudarstva i energetike u Srbiji, zbog lažnih i neispunjenih obećanja u ulaganja u rudarski sektor, ne samo u smislu povećanja proizvodnje, nego i bezbednosti i zaštite radnika, Sindikat EPS-a će u svojim daljim aktivnostima ispred institucija koje su najodgovornije za ovakvo stanje iskazati svoje nezadovoljstvo tražeći odgovore na sva ova pitanja, kao i odgovornost pojedinaca koji su tome doprineli.
Poštovani predsedniče, želeći Vam još mnogo političkih pobeda, želeći Vam da Srbiju vodite i izvedete na put prosperiteta i razvoja, mira i stabilnosti, želeći Vam mnogo zdravlja i dug život, najsrdačnije Vas pozdravljamo.

Predsednik
Sindikata radnika EPS-a
Radosav Krsmanović