IQOS karavan “Zagrejani za promene”  posetio je Jagodinu od 27. do 29. maja. U Zoni za zagrevanje na centralnom gradskom trgu Skveru omladine građani su se informisali o IQOS uređaju i bitnim razlikama u odnosu na klasične cigarete. Veliki broj Jagodinaca posetio je karavan gde su imali priliku da se na praktičan i zanimljiv način kroz eksperimente uvere u benefite korišćenja IQOS-a u odnosu na cigarete.

Izloženi eksponati prikazali su pepeo koji ostaje posle paljenja klasičnih cigareta i koga u slučaju korišćenja ovog uređaja nema. To je fascinaralo građane koji su prolazili kroz prikaz.

Građani su bili iznenađeni mirisom koji nastaje koriščenjem IQOS uređaja i klasičnih cigareta. Razlika je bila evidentna, jer se zagrevanjem duvana eliminišu neprijatni mirisi koji su karakteristični za cigarete, a produkt su sagorevanja.

Primer ostataka katrana na staklima naočara posle izlaganja duvanskom dimu kod klasničih cigareta i čistim staklima koja su izložena aerosolu koji se oslobađa korišćenjem IQOS uređaja bilo je novo iskustvo za mnoge.

Prikaz je pomogao građanima uoče bitne razlike između IQOS-a koji ne sagoreva duvan već ga zagreva, i klasičnih cigareta gde se duvan sagoreva, razvija visoku temeraturu, stvara otrovan dim i pepeo. To je slikovito prikazano kroz katran, koji se taloži na plućima usled pušenja klasičnih cigareta, dok u slučaju IQOS uređaja toga nema. Filteri cigareta puni su katrana, a toga nema kada se duvan zagreva. Prolazak dima cigarete kroz tampon vate simbolično prikazuje ostatke koji ostaju, što nije slučaj sa aerosolom IQOS uređaja.

Uređaji IQOS se stalno usavršavaju i tržiše može da očekuje konstantno naredovanje u tom smislu, što je takođe predstavljeno kroz savremene uređaje. IQOS je bolja zamena za klasične cigarete, pre svega jer se njegovim korišćenjem oslobađa značajno manje štetnih i potencijalno štetnih materija u odnosu na klasične cigarete. Međutim, važno je napomenuti da IQOS iako jeste bolja opcija od nastavka pušenja cigareta, ipak nije bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.

Foto: LCF Media