SVILAJNAC- Svilajnac je juče obeležio Dan opštine  otkrivanjem spomenika resavskom vojvodi, graditelju, diplomati i ktitoru Milosavu Zdravkoviću Resavcu, začeniku savremenog Svilajnca. Ukazom Kneza Mihaila Obrenovića, od 29. juna 1866.godine, Svilajnac je proglašen varošicom.

Obeležavanje Dana Svilajnca počelo je otkrivanje portreta Resavca iz 1838. godine, autora Uroša Kneževića, u holu Centra za kulturu, zatim su predstavnici opštine položili vence na grob Resavca u porti crkve Svetog Nikole u Svilajncu. U večernjim satima održana je Svečana akademija u glavnoj ulici  ispred crkve i Centra za kulturu, a potom je svečano otkriven spomenik Resavcu na Trgu heroja uz performans obraćanja građanima i vatromet. Spomenik je visok 4,2 metra.

Plakete Svilajnca uručene su vladiki braničevskom Ignjatiju i ministru Nebojši Popoviću, zahvalnice pojedincima i ustanovama, a novčane nagrade u visini od 60 hiljada dinara najboljim učenicima.

-Mi smo na dobrim temeljima nastavili da stvaramo ono što je započeto pre dva veka. Danas se Svilajnac odužio Resavcu otkrivanjem spomenika. Svilajnac ide u dobrom pravcu, planiramo izgradnju kanalizacione mreže, ove godine završavamo vodovod, očekujemo početak izgradnje novog mosta preko Velike Morave i obilaznice u dužini od 12 kilometra. Resavac je od sela napravio varošicu, a mnogi kažu da smo od varošice napravili grad. Sledeće godine otvaramo muzej da bi sve značajne stvari za Svilajnac sačuvali od zaborava, rekao predsednik te opštine Predrag Milanović i podsetio na sve što je urađeno u proteklih 14 godina.

Episkop braničevski Ignjatije je govorio o idealu slobode koji su nosili srpski narod i prvaci.

-Svi naši veliki ljudi su se borili za slobodu. Srpski narod nikad nije slobodu shvatao na način da bi je drugima oduzimao, već da je izražavao kao ljubav prema dugima. To je dar božiji, jer bog pojavljuje slobodu kao ljubav prema bližnjima, naveo je vladika.

Ministar Popović je obraćanju istakao da Svilajnac ne treba da brine za svoju budućnost jer ima veliki broj talentovane dece za matematiku, tehnologiju i tehniku.

-Nema grada u ovom delu Evrope koji je u godini kovida otvorio pet fabrika. Savremena i izvanredna privreda može da bude dobra naučna baza i zašto da se ne razmišlja o osnivanju tehničkog fakulteta. Najbolji fakulteti u Evropi su u malim gradovima, rekao je ministar.