DESPOTOVAC- Na otvaranju 8. Just out – Viteškog festival Despot Stefan Lazarević na sceni koja je na padini ispod manastira Manasija sinoć su u defileu su učestvovale viteške družine iz 13 država sa oko 500 učesnika.

-Ponosi smo što na lokaciju najvećeg kulturno-istorijskog blaga Srbije, manastir Manasija, dovedemo viteške družine iz 38 zemalja sveta, manifestaciju je posetilo preko 500 hiljada građana i što su u tom periodu priče i slika obišli ceo svet. Svi najveći zapadni i istočni mediji obajvili su informacije o fstiv alu iz Srbije. Urađen je vrhunski PR, medijski je osvetljena Manasija, vidi se razlika sa početka i danas kako to sve izgleda. Srbija na nacionalnom nivou zaslužuje ovakav festival, a ko ne u Manasiji onda na nekom drugom mestu, jer je bogata srednjevekovnim nasleđe. Festival je Srbiji na ponos i treba da nastavi da postoji, rekao je na otvaranju direktor  festivala Vladimir Blagojević.

Festival se održava od 26. do 28. Avgusta

Na otvaranju su pored vitreških družina nastupili Gradski hor CK ,,Sveti Stefan despot srpski”, Milica Dosković – vokalna solistkinja, pojci, Sword girl and the Twin dragons – Igre vatre i mača, kao i prikazi viteških turnirskih borbi.

Danas su na programu Tap-borbe – duelni turnir, HMB Duelni turnir, HMB “BOHURT” turnir – grupne borbe, Rekonstrukcija bitke u srednjovekovnom selu. U večernjem program VisAntikua – ansambl za ranu muziku, Duhovna godišnja doba – srednjovekovni muzički ansambl, Svord girl and the Tvin Dragons – Igre vatre i mača, defile učesnika, kao i prikazi viteških turnirskih borbi.

Nedelja 28. avgust

10:00 – Otvoreno srednjevekovno selo (srednjevekovne radionice, streličarstvo, jahanje konja i dr.)

11:00 – Streličarski turnir

12:00 – Tafl – zamka za Kralja, rekonstrukcija bitke

17:00 – Zatvaranje sela i kraj festivala

FOTO: Beli orlovi i JUst out