Duodrama o patrijarhu Pavlu “Patrijarh Pavle – biti čovek među ljudima i neljudima” imala je svoju srpsku premijeru u Jagodini, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodije, a u organizaciji Portala orthdoxfriends.global i jagodinskog Kulturnog centra. Predstava je po tekstu biografa Patrijarha Pavla dr Jovana Janjića, a u režiji glumca i reditelja, inače direktora Srpskog pozorišta u Budimpešti Milana Rusa. Naslovnu ulogu patrijarha Pavla igra Milan Malbaša, a novinara koji razgovara sa patrijarhom igra Aleksandar Dunić. Nakon odigrane predstave održana je konferencija za novinare.

MALBAŠA : ČAST MI JE GLUMITI PATRIJARHA PAVLA

“Ja sam prezadovoljan, bila je sjajna atmosfera u gotovo punoj sali. Predivno je igrati i lepo se osećam u ulozi Patrijarha Pavla i čast je glumiti takvu veličinu. Bog me je obdario da baš ja budem taj čovek koji će igrati Patrijarha Pavla, a to nikada ne bi mogao da nije Aleksandra Dunića, Jovana Janjića i Milana Rusa. Kompletna ekipa ja zaslužna za ovu predstavu, a ja sam samo mali deo toga i hvala publici u Jagodini”, rekao je Milan Malbaša.

DUNIĆ . TEKST JE POTPUNO ORGINALAN, SVE SU AUTENTIČNE REČI PATRIJARHA PAVLA

“Izvrstan tekst i izvrsna tema, nešto što do sada nije kod nas rađeno ni obrađivano. Patrijarh Pavle je velika ličnost kojoj smo se mi divili i imali smo sreću da sretnemo Jovana Janjića koji je Pavlov biograf i koji je bio toliko dugo sa njim i u suštini Jovan Janjić je jedina prava i kompetetna ličnost koja je bila sposobna da napiše ovaj komad. Mi smo se strogo držali autentičnog teksta i Malbaša i ja smo se dogovorili da apsolutno ništa nećemo menjati ni dopisivati u odnosu na tekst Jovana Janjića. Tekst koji smo igrali je potpuno originalan zato što je Patrijarh Pavle bio tako veliki autoritet da smo mi samo želeli da pokušamo da ga domašimo i da ovo bude naš skromni prilog da se o Patrijarhu Pavlu ponovo progovori i da se ponovo čuju njegove misli”, kazao je Aleksandar Dunić.

JANJIĆ : NIJE BEZ RAZLOGA ŠTO JE SRPSKA PREMIJERA PREDSTAVE O PATRIJARHU PAVLU ODIGRANA U JAGODINI

“Kaže Patrijarh Pavle “dobro je nepropadljivo” i zato i večeras vidim da dobro uvek dobre plodove donosi i da ono vaskrsava, oživljava. Ono što je Patrijarh Pavle govorio čuli smo večeras u umetničkom izrazu Milana Malbaše, Aleksandra Dunića i režisera Milana Rusa. Tekst sam pisao tako da nisam imao potrebu da bilo šta dodajem ili neku možda imaginaciju. Reč je o velikom čoveku, možda našem najvećem savremeniku i ako je to tako, a jeste, onda njegove reči valja sačuvati, na njima se učiti i prenositi ih. Ta dobra energija složila sa i ovaplotila u ovom lepom umetničkom izrazu i nije bez razloga što je srpska premijera upravo odigrana u Jagodini. Ovde u Jagodini se stvorila ta dobra duhovna klima i s razlogom je svoj put u srpskom narodu predstava o Patrijarhu Pavlu počela u Jagodini”, izjavio je autor teksta dr Jovan Janjić, biograf Patrijarha Pavla.

RUS : VEČE U JAGODINI BILA JE ČAROBNA

“1813. godine je u Budimpešti održana prva građanska predstava na srpskom jeziku i bila je to “Kreštalica” koju je tada režirao Joakim Vujić, koji je takođe rođen u Mađarskoj. Mi u Mađarskoj imamo ogromnu tradiciju, a po predanju, došli smo iz ovih krajeva pod vodstvom jednog drugog patrijarha Arsenija Čarnojevića. Sačuvali smo folklornu i jezičku tradiciju i mi i danas govorimo srpskim jezikom za razliku od nekih u drugim zemljama gde već treća generacija više ne govori srpski. U Mađarskoj danas ima 40 – ak srpskih crkava koje funkcionišu i gde se vrenici sakupljaju. Kada sam ovaj tekst pročitao, jako mi se dopao i želeo sam da režiram tu predstavu i stvarno mi je čast raditi sa Milanom Malbašom, Aleksandrom Dunićem i Jovanom Janjićem. Veče u Jagodini je bila čarobna”, istakao je režiser Milan Rus direktor Srpskog pozorišta u Budimpešti. Premijeri u Jagodini prisustvovao je i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, poverenik manastira Hilandar za Srbiju Miloš Stojković, sveštenstvo namesništva Beličkog i veliki broj građana.