Podeljeno 70 auto sedišta za decu rođenu u prvoj polovini tekuće godine

U Kulturnom centru na Zlatiboru Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina pod pokroviteljstvom Opštine, podelio je  70 auto sedišta, kategorije 9-36 kilograma, za decu rođenu u prvoj polovini tekuće godine. Ovom prilikom realizovana je i edukacija o pravilnom korišćenju sedišta koju je vršio i Centar za promociju bezbednosti saobraćaja iz Novog Sada.

Za dobijanje besplatnih auto sedišta, za decu rođenu od 1. januara do 30. juna 2022. godine, stiglo je 70 zahteva. Njihovo korišćenje nalaže zakon, ali glavni cilj treba da bude jačanje svesti i odgovornosti roditelja. Statistike pokazuju da veliki broj roditelja ne koristi pravilno sedišta za decu. Upravo iz tog razloga pre podele dečjih auto-sedišta održano je obavezno predavanje o njihovom značaju i pravilnoj upotrebi.

“Na žalost, ove 2022. godine imamo povećanje broja nastradalih u saobraćaju svih uzrasnih dobi pa je tako i sa decom. Moguće da smo se malo opustili nakon perioda korone, uglavnom povećan je broj saobraćajnih nezgoda i broj lica koja su zadobila teške telesne povrede ili su stradala u saobraćajnim nezgodama, tako da je izuzetno bitno da pričamo dalje i o ovoj temi. Tu su sad neki novi roditelji koji možda nisu imali prilike da čuju ovu priču”, rekla je Marijana Jovanović, predavač ispred Agencije za bezbednost saobraćaja.

Na dodeli je primerima pokazano u kolikoj meri pravilno korišćenje auto sedišta povećava bezbednost dece u slučaju nesreća, a vožnja dece na bezbedan način je i propisana zakonom, što će kontrolisati i policija. Roditelji su dobili informacije, ne samo o upotrebi dobijenih sedišta koja su za uzrast od devet do 36 kg, već i o takozvanim jaje sedištima koja su namenjena do oko 15. meseca.

“Na osnovu statističkih izveštaja agencije za opštinsku upravu Čajetina, procenat upotrebe dečjih auto sedišta je 71%. Ne mogu da kažem da smo zadovoljni tim brojem jer to znači da se svako četvrto dete ne prevozi bezbedno u svom automobilu. S obzirom da smo mi jedna od uprava koje uvek radimo ovu obuku o pravilnom korišćenju dečjih auto sedišta, nismo zadovoljni ovim podatkom. Bolje je u odnosu na prethodnu godinu i povećanje upotrebe sedišta je za 10%. Jeste na nivou republičkog proseka ali mi želimo da u narednom periodu usmerimo aktivnosti na rad sa roditeljima kako bi im dodatno podigli svest o tome da decu moraju prevoziti u sedištima”, kaže Goran Sekulić, Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

Opština Čajetina svake godine izdvaja razne podsticaje kako bi olakšala život svojim sugrađanima, a  tu spadaju i veoma značajni podsticaji za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete. Sa tom politikom će se kroz razne vidove nastaviti i dalje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *