Na Zlatiboru obeleženo 125 godina hidrogeologije u Srbiji

Juče je na Zlatiboru svečanom akademijom obeleženo 125 godina hidrogeologije u Srbiji. Inicijatori ove svečanosti su Rudarsko-geološki fakultet i departman za hidrogeologiju univerziteta u Beogradu. Ovom prilikom uručene su i povelje zahvalnosti svim institucijama koje su u proteklih 125 godina doprinele razvoju srpske hidrogeologije. Osim iz Srbije, bili  su prisutni i gosti iz zemlje i Regiona.

Razvoj hidrogeologije i hidrogeološke struke u Srbiji započinje krajem 19. veka. Sa pionirima hidrogeologije, Svetolikom Radovanovićem, Jovanom Žujovićem i Jovanom Cvijićem počeo je razvoj savremene hidrogeologije, jer su iza njih ostali ne samo konkretni radovi, već i školovani mlađi naučno-istraživački kadar, koji će u kasnijem periodu imati posebnu ulogu za dalji razvoj i kontinuitet srpske  hidrogeologije.

„Skoro tri četvrtine današnjih vodovoda u RS „pije“ vodu iz podzemnih izvora. Naše podzemne vode su najkvalitetnije u Evropi i naša zemlja je među vodećim zemljama u Evropi koja vi dalje sa uživanjem može koristiti vodu iz vodovodnih sistema za piće. Sa druge strane, obilujemo i termalnim, mineralnim i termomineralnim vodama, imamo najviše banjskih mesta u odnosu na broj stanovnika u Evropi, kao i termalnom energijom. Zaista smo država na ponos korišćenju tih resursa“, rekao je prof. dr Dejan Milenić, predsednik Srpske geotermalne asocijacije.

Za obeležavanje ovog značajnog jubileja odabran je Zlatibor iz više razloga.

„Poslednjih desetak godina smo jako puno projekata realizovali ovde, od projekata vodosnabdevanja kada smo aktivirali Sušičko vrelo koje je do tada bilo potpuno zapostavljeno, otkada smo aktivirali i lokacije poput Stopića pećine, vodopada u Gostilju, izvorišta Sirogojno itd. pa do samog centralnog naselja gde imamo korišćenje geotermalne energije: grejanje Trga, hotela itd. Zlatibor je postao mesto prepoznatljivo po korišćenju podzemnih voda.“

O razvoju i značaju hidrogeologije održana su kraća predavanja od strane dr Zorana Stevanovića i profesora dr Dušana Polomčića a zatim su dodeljene Svečane povelje sledećim institucijama: Srpskoj akademiji nauke i umetnosti, Univerzitetu u Beogradu, Geološkom zavodu Srbije, Institutu „Jaroslav Černi“, Srpskom geološkom društvu, Savezu geoloških inžinjera i tehničara Srbije, Rudarsko- geološkom fakultetu i Departmanu za hidrogeologiju

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *