SVILAJNAC EKONOMSKI LIDER CENTRALNE SRBIJE

SVILAJNAC-Turska kompanija DOKU-SAN otomotiv novi je strani investitor u opštni Svilajnac, četvrti u ovoj godini, a sedmi za manje od dve godine.

Ova kompanija potpisala je danas ugovor sa Opštinom Svilajnac o kupovini 2 hektara zemljišta u Novoj zoni privređivanja, gde će u naredne dve godine izgraditi fabriku i započeti proizvodnju. Kompanija se bavi obradom metala, radi za automobilsku industriju i ovo im je prva investicija van Turske.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da je opština Svilajnac uspela da od sebe napravi regionalnog lidera u oblasti privrede.

„Ovo je još jedna izvozno orijentisana kompanija, koja je značajna ne samo za Svilajnac, već i za Srbiju. Za prvih osam meseci ove godine opština Svilajnac beleži suficit spoljno-trgovinske razmene u iznosu od skoro 12 miliona dolara, dok je obim spoljno-trgovinske razmene 108  miliona dolara. Pre 14 godina, kada smo počeli da gradimo industrijske zone i privlačimo investitore, bili smo u deficitu, a obim spoljno-trgovinske razmene porastao je čak tri puta u odnosu na tad. Danas smo i u situaciji da strane kompanije traže da dođu u Svilajnac i da ga prepoznaju kao idealno mesto za ulaganje“ – izjavio je Milanović.

Izvršni direktor kompanije DOKU-SAN Serkan Saribal rekao je da ova kompanija u Turskoj postoji već 50 godina i da je veoma uspešna u oblasti auto-industrije:

„Kada smo odlučili da investiramo van Turske lako smo se odlučili da to bude u Svilajncu, zahvaljujući profesionalizmu i iskustvu lokalne samouprave.  Krenuli smo u projektovanje objekta, očekujemo da početak proizvodnje bude početkom 2024. godine“ – izjavio je Saribal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *