Brojna obećanja koja su davali nikada nisu ispunili. Novi nemačko-francuski predlog da dozvolimo da Kosovo i Metohija uđe u Ujedinjene nacije, a da bismo mi zauzvrat navodno po ubrzanom modelu postali član EU nije prihvatljiv. Niko od nas ne može da traži da se odrekne KiM i svoje kuće i tako nešto neće prihvatiti ni predsednik Aleksandar Vučić, ni većinska Srbija, ni SPS i JS. Neka svima bude jasno: Srbija nikad neće ići ispod svojih „crvenih“ linija, jer ako bismo priznali takozvano nezavisno Kosovo, koje nećemo nikada priznati, onda bi usledile druge ucene, pre svega u Raškoj oblasti ili Sandžaku- rekao je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma za Politiku.

Pre više od pola godine održani su parlamentarni izbori i dosada još nije formirana Vlada Srbije. Zašto se kasni?

Ne kasni se sa obrazovanjem Vlade, jer je rok 2. novembar. Živimo u dinamično vreme i niko nije mogao predvideti da će ovoliko dugo da traje rat i da će energetski problem biti svakim danom sve veći, a i da će se pojaviti nevolje i sa hranom. Vlada će biti formirana u zakonskom roku i biće onako kako proceni predsednik Vučić, koji je stalno na putu i pokušava da ostvari što bolje uslove da Srbija pregura zimu u teško vreme. To su opravdani razlozi  zašto Vlada nije formirana.

Zašto Dragan Marković „uspešno“ eskivira da postane ministar?

Ja ne želim da se bavim tom temom, ali radim kao da imam tri ministarske funkcije. Osim rada na terenu, non stop vodim privredne delegacije u svet i stvaram preduslove za ekonomsku saradanju. Gradim međunarodne kontakte sa Grčkom, Egiptom, Turkom… Za dosadašnji rad sam dobio mnogo međunarodnih priznanja. Ja hoću da radim i napravim nešto konkretno za građane. Razlikujem se od drugih koji žele da postanu ili ostanu ministri, jer njima je najveća želja da dobiju službeni automobil sa rotacionim svetlom, da imaju svoj kabinet… Neki od njih odavno nisu kupovali više štampe, kao proteklih meseci, da bi pročitali kako se njihovo ime kotira kao mogući budući ministar.

Kakvi treba da budu novi ministri?

Ministri treba da budu oni koji imaju rezultat u radu poslednjih deset godina i da se vidi da su nešto radili. Da ne bude više kriterijum stranačka podobnost, već sposobnost. Trebaju nam sposobni ljudi. Pazite, mi sada imamo povoljnu situaciju u odnosu na evropske države kao što su Austrija, Velika Britanija, gde su cene hrane i komunalija skočile, što kod nas nije slučaj i za to je neko zaslužan.

Kada bi se pitao Dragan Marković, da li bi Srbija uvela sankcije Rusiji?

Ne mogu da se pitam ja,  jer nisam ja taj koji odlučuje. U politici ne postoji ljubav, već interes. Tu je predsednik Aleksandar Vučić da proceni gde su naši interesi, gde su nam prijatelji i šta je najbolje za Srbiju. Ako me pitate, ja sam da sad i odmah prestane rat u Ukrajini. Potrebno je taj sukob vratiti u diplomatske okvire, jer je bolje da se i 100 godina razgovara, nego da se pet minuta ratuje. Nisam za to da ginu deca, civili i da se gađaju zgrade. Sve to smo mi Srbi doživeli i znamo kako je. Da li je i ko više ili manje u pravu, uopšte me ne interesuje. Samo prestanite da ratujete, jer svet klizi u katastrofu.

Imali ste dobru saradnju sa pokojnim gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem. Kako komentarišete novo zahlađenje odnosa između Srbije i Hrvatske?

Gospodin Bandić i ja nismo bili za to da se bavimo istorijom i ko je bio veći ili manji krivac. To što se dogodilo ne može da se zaboravi, ali mora da se krene dalje i da vidimo kako da unapredimo život i šta je interes građana jedne i druge države. Da ne učimo našu decu da su Hrvati naši neprijatelji i obrnuto. Predsednik Srbije Vučić pruža ruku saradnje, ali ti militantni ratnohuškački termini koje koriste Plenković i Milanović nisu dobri, a oni misle da im donose političke poene. Premijer Hrvatske nije imao nikad manju popularnost nego sada i to treba da ga zabrine. Srbija je prestigla Hrvatsku u ekonomskom smislu i to ne mogu da nam oproste. Tražimo da se poštuju Srbi u Hrvatskoj, koliko se poštuju Hrvati u Srbiji.

Ove godine u Jagodini ima đaka prvaka više nego pre godinu dana pa je moralo da se otvori još jedno odeljenje. Šta je grad Jagodina učinio da se popravi demografska situacija?

To nije slučajno i do toga smo došli promišljenom politikom. Uveli smo politiku da porodica koja ima troje, četvoro ili više dece svakog meseca dobija 200 evra i tako će biti do punoletstva. Đaci ne plaćaju autobus, idu besplatno na more kada završe četvrti i osmi razred, ali i srednju školu. Vrtići su najjeftiniji u Srbiji, a studente smo pre korone svake godine vodili u Beč. Kada sve to pogledamo, mi se razlikujemo od drugih gradova, jer na prvo mesto stavljamo običnog čoveka. Mi smo jedini grad u republici gde odbornici ne dobijaju ni plate ni dnevnice. Ja vozim svoj automobil i nisam kupio nameštaj u kancelariju u opštini 24 godine.

Šta će vam, prijatelji, nove „škode“

Neki drugi gradovi u Srbiji i ne posluju baš domaćinski…

Ne posluju, ali je to problem onih koji ih vode. Recimo više od deset gradova u Srbiji su kupili po tri nova automobila. Šta će vam, prijatelji, nove „škode“? Šta ste uradili da olakšate život svojim sugrađanima? Neki nemaju šta da jedu, a neko je odlučio da kupuje nove automobile. Mora da se vodi računa da se štedi i da se zna gde je tačno otišao svaki dinar. Ne kažem da su ti ljudi stavili sebi novac u džep, ali ako ne znaju kako se domaćinski raspolaže novcem, neka pitaju. Ja nikom nisam uzeo ni kafu, a donatora imamo mnogo. Jagodina je jedini grad koji obelodani koji su joj donatori koji nam omogućuju da svake godine vodimo ljude u Egipat i Paraliju.