U okviru svojih aktivnosti, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa lokalnim Savetom za bezbednost saobraćaja u Čajetini, u Domu kulture u Čajetini održala je danas edukativnu tribunu za mlade  „Um na drum“ . Predavanju je prisustvovalo oko 120 srednjoškolaca iz Čajetine, Arilja, Priboja, Prijepolja.

Prema statističkim podacima , ugroženost mladih u saobraćaju je velika, bilo da govorimo o učešću kao vozačima, saputnicima ili pešacima. Teška saobraćajna nesreća koja se nedavno dogodila na putu Užice – Zlatibor,  podigla je javnost na noge sa ciljem da se  predoče preduslovi ali i posledice ukoliko ponašanje mladih u saobraćaju  nije na zadovoljavajućem nivou. Na današnjem predavanju članovi Agencije i lokalnog Saveta za bezbednost u saobraćaju, skrenuti su pažnju mladima da je izuzetno važno da imaju ispravne stavove kada je njihova bezbednost ali i bezbednost svih  učesnika u pitanju.

„Danas smo sa mladima razgovarali o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa, o štetnosti korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje, o posledicama koje može doneti vožnja pod dejstvom alkohola, kao i vožnja brzinom većom od ograničene. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje Agencija organizuje u saradnji sa SZBS opštine Čajetina, i nadam se da ćemo ubuduće imati još novih i drugih aktivnosti na razne ciljne grupe. Ova tema mora da se popularizuje, da se stalno o njoj priča i govori, ali i da se biraju razni kanali komunikacije, npr. društvene mreže, televizija, radio, kako bi stalno na neki način sugerisali da se mladi bezbedno ponašaju u saobraćaju. Svedoci smo  u poslednje vreme velikog broja saobraćanih nezgoda u kojima učestvuju mladi “, rekao je Veljko Ćurčić, Agencija za bezbednost saobraćaja.

Na tribini je o svom ličnom iskustvu govorio Slaviša Savić, koji je pre 29 godina doživeo saobraćajnu nezgodu, koja za posledicu ima njegov trajni invaliditet. Ovo predavanje se realizuje već sedam godina , a Slavišu je do sada saslušalo preko 40.000 srednjoškolaca iz Srbije, a kako i sam kaže, na predavanju se na sve načine  trudi da „Mladi poslušaju njega, kada već on nije slušao nikoga“.

„Iznošenjem svoje priče mladima, praktično pokušavam da prenesem sa koliko ozbiljnim posledicama može da se susretne neko ko ne poštuje propise , napravi mladalačku grešku i doživi saobraćajnu nezgodu. Ja se trudim se da svima na pravi način dočaram iz ličnog iskustva koliki je to gubitak. Što se tiče samih tribina jako su dobro propraćene, mladi su izuzetno pažljivi što znači da su slušali i da im je ovo predavanje ostalo u sećanju, a ja se nadam da će sve propise i pravila primenjivati“, kaže Slaviša Savić, predavač Projekta „ Još uvek vozim, ali ne hodam“.

 

Agencija će i u budućem periodu nastaviti sa svojim preventivno promotivnim aktivnostima, kako sa mladima, tako i sa ostalim ciljnim grupama.