JAGODINA- Povereniku Hilandara Milošu Stojkoviću juče je uručena Plaketa Grada Jagodina povodom dana oslobođenja od fašizma u drugom svetskom ratu i on je jedini od dobitnika novčani, 50 hiljada dinara, dao u humanitarne svrhe. Oktobrsku nagradu je Stojkoviću uručio odbornik Dušan Marković.

-Novčani deo nagrade usmerite ka porodicama sa više dece o kojima brine grad Jagodina. Kada se srećete sa njima, uručite im taj iznos, zamolio je Stojković predstavnike grada Jagodina.

– Za 12 godina, koliko sam poverenik Hilandara, ovo mi je najdraža nagrada i zaista je u srcu, a dobio sam mnoga priznanja. Jagodina je obeležila početak mog rada posle progona sa Kosova i Metohije. Prvi koji su me podržali, kao dete, su Jagodinci, Dragan Marković Palma i TV Palma plus, evo danas imam čast da dobijem priznanje. Zahvaljum se svim Jagodincima zato što su 1999. godine otvorili vrata svojih domova, nama, prognanima sa KIM. Marković sa saradnicima nas je tada dočekao kao braću i sestre. Zato mi je u srcu ova nagrada. Kada sam postao poverenik Hilandara odabrao sam Jagodinu, ne Beograd ili neki drugi grad,  kao mesto za dalji rad i život, istakao je on.

Manastir Hilandar je jedna od dve žile kucavice srpskog naroda, druga je KIM, rekao je vladika Nikolaj.

-Jagodinci u vrhu po broju poseta Hilandaru. Jagodinci su najčešći hodočasnici u Hilandaru i Svetoj Gori. Iguman daje jagodinskim delegacijama blagoslov bez ograničenja u broju hodočasnika. Prvi ekg aparat u hilandarskoj bolnici je dar Jagodinica. Prenosim blagoslove igumana Metodija, koji će uskoro posetiti Jagodinu. Hilandar i Jagodina su jedno. Jagodinci imaju u Hilandaru kuću na Svetoj Gori, upravo zahvaljujući zalaganjima grada Jagodine od dolaska Markovića na na čelo lokalne samouprave, zaključio je Stojković.