ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA POTOKA U KUŠILjEVU

SVILAJNAC- Direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović obišli su završene radove na sanaciji korita reke Bulinjak i potoka Beljava u Kušiljevu.

Usled nedovoljne propusne moći korita uzvodna deonica Bulinjaka i potok Beljava u prošlosti su plavile infranstrukturne objekte, poljoprivredne površine i privatnu imovinu. Izvedeni su regulacioni radovi na reci Bulinjak od mosta u centru sela do uliva potoka Beljava sa izgradnjom obostranih nasipa. Uzvodno od ovih deonica, prirodna korita imaju dovoljnu propusnu moć za merodavnu vodu, tako da je dovoljno bilo samo čišćenje korita od vegetacije i nanosa. Ušće Beljave u Bulinjak je zaštićeno kamenim radovima u betonu, na posteljici od šljunka.

Direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović istakao je da ovo još jedan primer dobre saradnje sa lokalanom samoupravom kako bi se povećala bezbednost stanovništva i unapredila zaštita od poplava na teritoriji opštine Svilajnac:

„Sad smo na završetku radova na potoku Bulinjak u Kušiljevu, gde smo rekonstruisali 1.600 metara najugroženije deonice kroz selo Kušiljevo i još 500 metara potoka Beljava, čime smo obezbedili ovaj kraj. Saradnju nastavljamo jer nas očekuje veliki projekat navodnjavanja Resavske celine, koji bi trebalo da počne sa realizacijom naredne godine.“

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da je ovim projektom rešen višedecenijski problem meštana sela Kušiljevo:

„Rekonstrukcijom potoka rešili smo problem koji traje 30 godina i koji je pravio veliku štetu meštanima Kušiljeva. U proteklom periodu, u saradnji sa „Srbijavodama“ i Vladom Republike Srbije uradili smo velike i značajne projekte na teritoriji naše opštine, ali tu ne stajemo, čeka nas sledeći veliki projekat navodnjavanja Resavske celine. Navodnjavaće se oko 1.100 hektara zemljišta, što će znatno olakšati poljoprivrednu proizvodnju“ – rekao je Milanović.

U sklopu redovnog održavanja na području opštine Svilajnac izvršeni su radovi na košenju desnoobalnog nasipa Velike Morave, Bulinjaka i Resave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *