DESPOTOVAC- Državni put Despotovac-Svilajnac 28,7 kilometra proteklih godina intenzivno je revitalizovan u etapama, preostao je još deo od Medveđe do raskrsnice za Crkvenac u dužini od 14,1 kilometar. Radove će obaviti PZP Kragujevac od narednog proleća.

-To je veoma bitan pravac za Despotovac jer je druga veza ka autoputu i najbliži za turiste koji dolaze iz pravca Beograda. Turizam je najbitnija privredna grana u Gornjoj Resavi, a taj deo puta je u najlošijem stanju. U proteklih pet godina manifestacije u Despotovcu je posetilo 500 hiljada turista, kažu u Opštini Despotovac

Predhodno je 2017. godine  rekonstruisan put od Despotovca do Medveđe, što ima veliki značaj za razvoj turizma u tom kraju jer deonioca regionalnog puta Despotovac- Svilajnac povezuje turističke destinacije na području Gornje Resave – srednjovekovni manastir Manasiju, Resavsku pećinu, vodopad Veliki buk i Ravanicu.

Regionalni put prema Svilajncu za žitelje opštine Despotovac glavna je veza ka autoputu i dalje ka Beogradu. Kolovoz je u veoma lošem stanju, što je usporava saobraćaj i negativno utiče na bezbednost.
Turistički radnici Gornje Resave zadovoljni su što će konačno biti završena obnova saobraćajne infrastrukture ka najposećenijim prirodnim i istorijskim znamenitostima toga kraja.

– Svako poboljšanje infrastrukture u opštini Despotovac, posebno putne infrastrukture, podiže opštinu Despotovac sa turističke strane na jedan viši nivo i samim tim privlači veliki broj posetilaca kaže Ana Bogdanović, direktor JP Resavska pećina.