Dim bez dima. Tako se najjednostavnije može opisati fenomen poznat kao tercijarni dim. Naučnici to mnogo preciznije definišu kada kažu da takva vrsta dima jeste sve ono što se posle sagorevanja duvana apsorbuje u prostoriji u kojoj se pušilo.

Tercijarni dim, dakle, ostaje otisnut na zidovima, u sedištima automobila ili omiljenoj sofi, tepihu i ostalom nameštaju. Problematično je to što se ne vidi, a može sadržati visoke doze štetnih i potencijalno štetnih materija.

U najnovijoj studiji otkriveno je visoko prisustvo tercijarnog dima u kući osobe koja je prestala da puši pre devet godina i od tada nije čak ni dozvoljavala da se puši unutar kuće. Profesor Univerziteta u San Dijegu, Džordž Met, koautor studije, kaže da je prisustvo mirisa duvanskog dima siguran dokaz da u prostoriji postoje tragovi tercijarnog dima i jasno dodaje da čak i odsustvo takvog mirisa može ljude izložiti štetnim i potencijalno štetnim materijama jer su mnoge od njih bezmirisne.

Glavni istraživač u ovom projektu, doktor Hugo Destelejs, potvrđuje da dnevna doza izloženosti tercijarnom dimu može da bude jako velika naročito zato što se, osim udisanjem, materije mogu apsorbovati i kroz kožu. Kroz stalni kontakt sa kožom i udisanje može se razviti hronična izloženost, a koliko je to često, doktor Destelejs ilustruje primerom gipsanog praha u zidovima koji je sunđer za upijanje štetnih i potencijalno štetnih materija tercijarnog dima.

Kako očistiti prostor od tercijarnog dima

 Da bi se kuća, restoran, radni prostor ili nešto drugo, očistili od prisustva tercijarnog dima, doktorka Rejčel Rekord ističe da je najbolje rešiti se nameštaja, dekoracija, tepiha i svih ostalih materijala za koje se dim lako vezuje.

Posle takvih korenitih promena ličnog prostora, nipošto ne treba dozvoljavati pušenje u prostoriji kako se dim ne bi ponovo vezao za nove predmete. Mnogim pušačima to može da bude veoma komplikovano, naročito ako se radi o jutarnjoj rutini ispijanja kafe koja je za mnoge od njih nemoguća bez cigareta.

S obzirom da pušači pre svega puše zbog nikotina, oni od njih koji ne žele da ga se odreknu, bi možda klasične cigarete mogli da zamene boljim, manje štetnim alternativama poput IQOS-a.

Ovaj uređaj počiva na principu zagrevanja, a ne sagorevanja duvana i prilikom korišćenja oslobađa aerosol a ne duvanski dim, glavni produkt sagorevanja i osnovni uzrok bolesti povezanih sa pušenjem. Doktor Destelejs potvrđuje da ove alternative oslobađaju manje štetnih i potencijalno štetnih materija, dok je emisija nikotinske pare u odnosu na dim značajno manja jer ona nastaje samo na momente konzumiranja, a cigareta sagoreva od prvog do poslednjeg dima.

Korišćenjem IQOS-a emituje se do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na duvanski dim, što ovaj uređaj čini manje štetnim za zdravlje korisnika od nastavka pušenja. IQOS je, dakle, uređaj koji zagreva, a ne sagoreva duvan, samim tim nema ni dima, vatre ni pepela. Sam aerosol se ne vezuje za odeću, nameštaj ili zidove i nestaje vrlo brzo nakon oslobađanja, a pošto nema oslobađanja duvanskog dima, ne dolazi ni do pojave tercijarnog dima. Ništa manje važna je i naučno dokazana činjenica da IQOS ne utiče negativno na kvalitet vazduha u prostoriji, pa samim tim ne dovodi ni do pasivnog pušenja. Svakako, treba imati u vidu da iako manje štetan, IQOS nije proizvod bez rizika za vas i ljude u vašoj okolini, i oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.

Foto: freepik.com