DESPOTOVAC- Rudari devet rudnika sa jamskom eksploatacijom uglja JP PEU Resavica nastavljaju sa jednosatnim štrajkovima upozorenja, saopštio je predsednik Sindikata rudara Nebojša Milenković. To je rezultat današnjih razgovora sa ministarkom Dubravkom Đedović.

-Razgovori se nastavljaju u petak, do tada se nastavljaju štrajkovi upozorenja. Očekujemo da Ministarstvo energetike i rudarstva izađe u susret našim zatevima vezanim  za povećanje zarada rudara. Razgovor je vođen u pozitivnoj atmosferi, zadovoljni smo sa prijemom, rekao je Milenković.

To preduzeće dobija godišnju subvenciju od 40 miliona evra, a sa novim zahtevima subvencija bi dodatno porasla. Resavica i ostala državna preduzeća na subvencijama su na godinama meti MMF zbog neracionalnog trošenja budžetskih sredstava. Preduzeće godine godišnje iskopa oko 500 hiljada tona uglja, dok površinski kopovi Kolubara i Kostolac proizvedu oko 300 miliona tona. Tehnologija iskovanja uglja u jamama je  zastarela, ne ekonomična primitivna i opasna po živote ljudi, te su potrebna značajna ulaganja za osavremenjavanje.