ĆUPRIJA- Značajna budžetska sredstva u Ćupriji u 2023. godini biće opredeljena za vodosnabdevanje i infrastrukturu, ali i dalje će da se radi na stvaranju povoljnih uslova za jačanje privrede, poručili su sa novogodišnje konferencije za medije predsednik SO Ćuprija i narodni poslanik Ninoslav Erić i predsednik Opštine Ćuprija Jovica Antić. Usvojen je budžet za 2023. godinu u visini od gotovo 1,8 milijardi dinara. Isplaćen je gotovo sav dug Doma zdravlja koji je nastao pre više od 10 godina, u visini od 3,5 miliona evra.

– Predviđena su velika sredstva za vodosnabdevanje. Godine suše pogoršale su ionako ne najbolje vodosnabdevanje grada pa će narednih godina uloženo gotovo sedam miliona evra. Milion evra u 2023. za nove bunare u Supskoj, na Strelištu i na Slaviji i njihovo povezivanje sa gradskom mrežom. Ostalih 6 miliona obezbediće Ministarstvo za javna ulaganja, i ta sredstva će biti usmerena za rekonstrukciju kompletne gradske mreže koja je stara 60 godina i čine je azbesne cevi.

Ukupna dugovanja Doma zdravlja bila su veća od 3,5 miliona evra i  ta obaveza opštine godinama je opterećivala budžet. Sada, kada je taj tug gotovo u celosti izmiren, opština može sredstva, koja su odlazila za plaćanje dugova, iskoristi za infrastrukturne projekte. Naredna godina biće posvećena energetskoj sanaciji javne rasvete u gradu i selima. U Ćupriji će naredne godine započeti uređenje Trga Stefana Prvovenčanog i Ulice cara Lazara, a grad će dobiti novu kapelu, najavio je Erić.

Što se tiče privrede, Erić je za 2023. Godinu najavio još jednu investiciju Feka automotiv, ali i izgradnju ritejl parka koji će imati regionalni karakter. Takođe, i drugi investitori su zainteresovani za ulaganje pre svega u Industrijski park „Dobričevo“. Pripremljena je  dokumentacija za izgradnju novog drumskog mosta na Velikoj Moravi koji je od naveće važnosti za grad na Moravi.

 

Predsednik Opštine Ćuprija Jovica Antić potsetio je na realizovane  projekte,  završena je prva faza uređenja centra grada, započeta rekonstrukcija Modne kuće, uređen Trg sećanja na NATO agresiju i tereni Sokolskog doma. Značajna sredstva bila su usmerena i za uređenje infrastrukture i obrazovnih objekata u svim seoskim mesnim zajednicama – više od 200 miliona dinara uloženo je u obrazovne ustanove, a opština je finansirala udžbenike osnovcima i stipendirala deficitarna zanimanja.