SVILAJNAC-U opštini Svilajnac u 2022. godini rođeno je 155 beba, što je za skoro 10% više nego godinu ranije i najviše u poslednjih pet godina. Posebno se istaklo selo Sedlare gde je rođeno 11 beba, što je višegodišnji rekord. Porodica Bogdanović iz ovog sela prošle godine dobila je četvrto dete:

“Kao višečlanoj porodici mnogo nam znači briga i pomoć lokalne samouprave koja, osim novčane pomoći, svakoj rođenoj bebi daje i bebi paket sa osnovnim stvarima za novorođenče, kao i autosedište. Ali svakako nam najviše znači to što imamo gde da radimo, a selo se razvija, imamo vrtić, školu, dobru infrastrukturu, programe za decu i deca u selu imaju približne uslove za rast i razvoj kao i deca u gradu” – rekla je Jelena Bogdanović.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović smatra da su za to zaslužni politika, koja se vodi deceniju unazad kroz otvaranje novih fabrika i novih radnih mesta, kao i poboljšanje kvaliteta života građana Svilajnca kroz razvoj u svim segmentima života:

“Da bi se neko odlučio da osnuje ili proširuje porodicu prvo mora da ima posao, zatim pristojno okruženje za život sa razvijenom infrastrukturom i pratećim sadržajima, a mi se više od decenije trudimo da to obezbedimo. Danas Svilajnčani mogu da biraju radno mesto, jer smo samo za psolednje dve godine imali čak osam novih investitora” – objašnjava Milanović.

On je podsetio da se iz budžeta opštine svake godine izdvaja po 30.000 dinara za prvo i drugo rođeno dete i 40.000 dinara za treće dete, kao i da se godišnje izdvaja 2,5 miliona dinara za finansiranje pet vantelesnih oplodnji za parove koji nemaju više prava na državni besplatni program. Do sada je preko ovog programa rođeno ukupno petoro dece, a jedna od njih je i osmogodišnja Anđelija:

“Mi nismo imali prava na državnu pomoć jer smo imali već jedno dete i posle deset godina bezuspešnih pokušaja uspela nam je vantelesna oplodnja koju je finansirala opština Svilajnac. To nam je značilo jer smo bili oslobođeni stresa kako ćemo to da platimo pa smo mogli da se posvetimo samo dočeku novog člana porodice. Taj proces je sam po sebi stresan i emotivan, a mi smo zahvaljujući ovom programu lokalne samouprave imali jednu veliku brigu manje” – rekla je Violeta Radosavljević, Anđelijina mama.