JAGODINA- Prof. dr Olivera Stanojlović, redovna profesorka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koja je rođena u Jagodini gde je završila osnovnu i srednju školu, dobitnica je Svetosavske nagrade koju dodeljuje Ministarstsvo prosvete.

-Rukovodilac je Laboratorije za neurofizijatriju, a od 2002. godine u kontinuitetu je rukovodilac projekta resornog ministarstva u četiri projektna ciklusa, kao istraživač kategorije A1. Višegodišnji je saradnik na projektu Fonda za nauku SANU. Njena bibliografija ima preko 370 jedinica, 115 in extenso radova, od čega je 85 radova objavljeno u međunarodnim časopisima, stoji u obrazloženju nagrade.

Inače, 34 pojedinca i organizacije dobitnici su Svetosavske nagrade za 2022. godinu, koji su odabrani na konkursu na koji je stiglo 180 prijava. Ovo najveće priznanje u oblasti obrazovanja i vaspitanja svake godine dodeljuje Ministarstvo prosvete.

Svetosavska nagrada za 2022. godinu, dodeljena za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u i posebno zalaganje u organizaciji i realizaciji aktivnosti na sprečavanju širenja i suzbijanja zarazne bolesti kovd 19 u lokalnoj zajednici.