SVILAJNAC-Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović posetila je danas opštinu Svilajnac povodom otvaranja novih izložbi i nove sezone Prirodnjačkog centra. Ovom prilikom obišla je i Regionalni inovacioni startap centar u opštini Svilajnac i istakla da je oduševljena onim što je videla, a da Prirodnjački centar svojim izgledom i sadržajima može da parira sličnim muzejima u Evropi.

„Svilajnac je poznat po mnogim stvarima, privredi, poljoprivredi, trgovini, ali ono što ga izdvaja i čini jedinstvenim je Prirodnjački centar, koji predstavlja jedinstven spoj nauke, obrazovanja i inovacija. Danas smo tu da otvorimo novu izložbu „Fluorescentni minerali“, novi Akvarijum sa više od 200 jedinki i 30 vrsta riba afričkog jezera Malavi i nove originalne fosile praistorijskih morskih gmizavaca. Istakla bih i da Prirodnjački centar predstavlja veoma važan alat u komunikaciji sa najmlađima o učenju o poštovanju nauke i čuvanju prirode, jer to radi na jedan savremen način koristeći savremene tehnologije“ – izjavila je ministarka dodavši da je za Svilajnac podjednako važan i Startap centar koji je uključen u integrisani sistem 25 startap centara u Srbiji zajedno sa četiri naučno-tehnološka parka.

„ To je veliki potencijal koji se zasniva na idejama i kreativnosti mladih ljudi, a ta oblast sigurno će biti u fokusu Ministarstva u narednom periodu jer očekujemo da to bude važan pokretač ekonomije Srbije“ – izjavila je ministarka i pozvala sve da posete Prirodnjački centar u Svilajncu ove sezone.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da je Prirodnjački centar ušao u u osmu godinu rada i da je danas izrastao u samoodrživu naučnu ustanovu:

„Siguran sam da je Prirodnjački centar lider kada govorimo o tome da kao naučna ustanova „živi“ samo od svog rada. Prošle godine ostvaren je višak vrednosti od kojih pravi nove sadržaje i sam sebe izdržava. Mislim da smo dobar primer kako se to radi i kako naučni projekti mogu da budu samorazvojni“ – rekao je Milanović i istakao da očekuje dalju saradnju sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović je podelio ugovore za deset ovogodišnjih pripravnika po programu stručne prakse. Direktorka Centra Sara Stevanović najavila je predstojeću sezonu.