Na Kraljevom trgu na Zlatiboru u nedelju je održan Prvi nacionalni dan vune u Srbiji, dok je u nastavku dana u hotelu „Čigota“ obeležen 3. Evropski dan vune. Organizator i pokretač ove ideje je Vesna Todorovski Rusić ispred kompanije ”Krafting Ko”, uz podršku Opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor, ”Zlatiborskog eko agrara”, ”Gold gondole”, Specijalne bolnice ”Čigota”, Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ i Privredne komore Srbije.

Prilikom uspostavljanja Prvog nacionalnog dana vune u Srbiji, posetiocima Zlatibora i predstavnicima medija pozdravne reči uputila je i Vesna Todorovski Rustić, idejni tvorac ovog događaja i članica evropske fondacije za vunu EWE.  Program obeležavanja Prvog nacionalnog dana vune upotpunili  su momci iz muške pevačke grupe Udruženja za negovanje narodne tradicije, i predstavnici pripremnog ansambla istog udruženja koji su igrali uz pesme našeg kraja.

„Ovaj događaj je veoma važan sa nekoliko aspekata, ne samo sa turističkog već i sa ekološkog, sa stanovišta tekstilne industrije,cirkularne ekonomije kako bi videli na koji način možemo da uspostavimo jedan distrikt za vunu. Ono što moram da istaknem to je veza sa vunom, koja potiče sa Zlatibora, tačnije iz Sirogojna iz 1960. godine sa Dobrilom Smiljanić, i osnivanjem prve ženske zadruge koja je više nego terapeutski značila za žene. Preko 2000 žena je bilo u zadruzi, izvozile su preko 50000 hiljada džempera šitom sveta, a sve poznatije ličnosti su želele da imaju džemper iz Sirogojna“, Vesna Todorovski Rustić, idejni tvorac ovog događaja i vlasnik kompanije „KRAFTING“.

U ime opštine Čajetina i u ime „Zlatiborskog eko agrara“ prisutnima se obratio,  Marko Marić. On je ovom prilikom istakao je da mu je drago što opština Čajetina daje značaj vuni, jer je ona imala veliku ulogu u istoriji našeg naroda, a posebno u istoriji našeg sela.

„Ovo vidim kao tendenciju ka boljitku i poboljšanju situacije kod proizvođača u našem kraju. Prema podacima iz Privredne komore iz 2021. godine, Zlatibor ima 50000 umatičenih ovaca, što znači da bude nekoliko stotina tona vune za obradu na godišnjem nivou u našoj opštini. Na ovaj način svi zajedno treba da učinimo da ovo postane korisno i vredno za sve meštane opštine Čajetina, i da ovaj događaj postane tradicija“, kaže Marko Marić, direktor PD“Zlatiborski eko agrar“.

Alberto Kosta, predsednik evropske fondacije za vunu EWE iz Italije, kaže da je inpresioniran posetom Muzeja pletilja u Sirogojnu, a ističe i da je upoznat sa modnim uspehom pletilja iz ovog sela,  kao i glavnom junakinjom, kreatorkom čuvenih džempera iz Sirogojna, Dobrilom Smiljanić.

„Evropa veoma dobro pozjane Pirotski ćilim, ormamente i proces izrade vune ovde u Srbiji. Ja sam četrdeset godina bio hirurg za kancer dojkimogu sigirno da potvrdim iz svoje prakse da su sve žene koje su plele, imale su mnogo bolje rezultate jer vuna i pletenje mnogo bolje utiču na spustanje nivoa stresa i da se čitav proces iznese mnogo bolje i povoljnije“, kaže Alberto Kosta, predsednik evropske fondacije za vunu EWE.

Tokom trećeg Evropskog dana vune, koji se preko jutub kanala uživo prenosio u čitavom svetu, glavni fokus je bilo žensko preduzetništvo i vuna. Ovom prilikom u kongresnoj sali Specijalne bollnice „Čigota“ održano je pet panel diskusija,  a pored predstavnika Srbije i Italije, na panelima je učestvovalo preko 50 predstavnika iz cele Evrope.