Dan sećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac i NDH

U spomen-području Donja Gradina u Republici Srpskoj obeležen Dan sećanja na preko 700 hiljada žrtava hrvatskog genocida u logoru Jasenovac i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj zašta su blagoslov i oprost dobili od 1.300 sveštenika crkve u Hrvata ili Katoličke crkve i blaženog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca . Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nikada nećemo zaboraviti najveće žrtve našeg naroda u mučeničkom Jasenovcu. Moj poziv vama je da budemo samo svoji, da budemo Srbi, jedinstveni, uvek jedni drugima od pomoći, rekao je Vučić.

“Na ovim prostorima smo gotovo usamljeni, svi ostali bi želeli ili da trajno uzmu nešto naše, ili da se mi ne pitamo ni za šta. Naš odgovor je poštovanje, mir, ali i odlučnost”, rekao je Vučić.

I dok se sećamo naših žrtava jasenovačkog, ali i drugih stratišta, istovremeno treba da razmišljamo kako da gradimo privredu, ekonomiju i čuvamo vitalne, nacionalne interese, rekao je Vučić.

Ističe i da ne smemo nikad da dozvolimo da nas dele na bosanske, hrvatske Srbe.

“Jeste li ikada čuli srpski Hrvati? Nikada niste mogli to da pročitate, a hrvatski Srbi je postalo poštapalica, na svakom mestu to možete da čujete… Samo Srbi mogu da budu svačiji. Moj poziv vama je da budemo samo svoji, da budemo Srbi jedinstveni, uvek jedni drugima od pomoći, a Srbija će uvek pomagati svoj narod u Republici Srpskoj. Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija i da nikada ne zaboravimo najveće žrtve našeg naroda u mučeničkom Jasenovcu”, poručio je Vučić.

Predsednik RS Milorad Dodik je u obraćanju okupljenima rekao da je jasenovačka tišina opipljiva i izvinio se žrtvama genocida koji je bilo preko 700 hiljada, ako je postojao ijedan minut da ih se nismo setili ili da im se nismo poklonili.

“Tišina koja je nastala tako što je 700.000 ljudi ubijeno na najsvirepiji način od strane NDH, hrvatskog naroda toga vremena i njihovog ustaškog pokreta. Tišina devojke kojoj su oči izvadili i stavili u ruke, tišina majke koju su rasporili i ubili dete ne želeći da vide kako se rađa, ili starca kome su i uši i nos odsekli, a on rekao dostojanstveno da taj prokletnik radi svoj posao. Ta tišina nas ovde okuplja”, rekao je Dodik i dodao da genocid u Jasenovcu i zločin u Srebrnici nisu isto.

Ističe da svaki dan moramo da se prisetimo stradanja naših predaka na tom mestu.

“One dece koja su zajedno s mačkama vezane u džakove i bacane u Savu, da na tako strašan način umru, daveći se i umireću u strašnim bolovima od ogrebotina mačaka koje su i te kako bile besne. Izvinite ako je ikada bio minut, sekund, dan ili godina da vas se nismo setili i da vam se nismo poklonili”, rekao je Dodik.

Delegacije Republike Srbije i Republike Srspske položile su vence na spomen-obeležje jasenovičkim žrtvama u Donjoj Gradini. Posle polaganja venaca služen je parastos.

Služen molitveni pomen jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini. Na platou Spomen-području Donja Gradina služen je molitveni pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama zločina Nezavisne države Hrvatske u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini. Molitvom je odata počast nastradalim mučenicima u Jasenovcu i Donjoj Gradinina.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH-a.

Prema broju ubijenih, Jasenovac je treći na svetskoj listi logora, a po brutalnostima koje su počinjene u njemu – prvi, smatraju istoričari.

Sa 64.800 kvadratnih metara i 105 masovnih grobnica, Donja Gradina podseća na strahote i čuva od zaborava. Donja Gradina je stratište na koje su čamcima preko Save dovođeni iz Jasenovca Srbi, Jevreji i Romi, gde su na nasuroviji način pogubljeni.

Prema mišljenju istoričara, u Gradini je sprovođen sistemski genocid na Srbima, Jevrejima i Romima i upravo zbog toga treba da negujemo kulturu sećanja.

Kozarska Dubica je tada izgubila polovinu svog stanovništva. Početkom rata u Kozarskoj Dubici je živelo više od 30.000 stanovnika, posle rata bilo ih je manje od 15.000. Meštani ovog mesta pamte i sećaju se svojih žrtava.

Parastosu žrtvama ustaškog genocida u Donjoj Gradini u Drugom svetskom ratu i polaganju venaca prisustvovao je državni vrh Republike Srpske i Srbije. Prisutni su bili i ambasadori Izraela za BiH sa sedištem u Tirani Galit Peleg, Rusije Igor Kalabuhov, Srbije Aleksandar Đorđević, predstavnici kineske i mađarske ambasade, Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, gradova i opština u Srpskoj, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i potomci žrtava. Obeležavanju su prisustvovali i lider Demokratskog fronta iz Crne Gore Andrija Mandić, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Arno Gujon.