JAGODINA- Za dijagnostiku na mobilnom mamografu u Jagodini prijavljeno je 2.230 žena. Mamograf je danas počeo sa radom.
-Rak dojke je najčešće maligno oboljenje od koga žene obolejvaju i umiru u Srbiji, Evropi i svetu. Svake godine preko 4.000 žena oboli od raka dojke, a 1.500 izgubi bitku sa ovom bolešću. Mobilni mamograf smo postavili u Jagodini iz razloga da što veći broj žena bude pregledan, pravo i mogućnost na pregled imaju sve žene. Žene starije od 45 godina ili 40 ukoliko imaju blisku obolelu i lečenu srodnicu. Potrebnoje da ponesu ličnu kartu i ukoliko poseduju zdravstevnu knjižicu. Potrudićemo se da sve zainteresovane dame budu pregledane, znamo za veliko interesovanje. Termini su popunjeni, kazala je dr Radoljupka Radosavljević koordinator za skrinig raka dojke iz Instituta Batut.
Doze zračenja su veoma niske prilikom pregleda i nema posledica, jer je veoma bitno otkriti rak u ranoj fazi je zato što je procenat izlečenja visok.
-Mamograf nam je potreba zbog žena u Pomoravlju. Stacionarni mamograf jedino povremeno funkcioniše u ćuprijskoj bolnici, nije radio godinu dana. Očekujemo da jagodinska bolnica dobije mamograf u ovoj godin. Velika podrška loklane samouprave u organizaciji cele akcije nam je od velikog značaja, rekao je direktor Doma zdravlja Dr Darko Miletić