JAGODINA- Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić izjavio je danas u Jagodini povodom 22. godišnjice od ubistva novinara Milana Pantića da je ta Komisija ustanovila istinu i da se od države traži pravda. On je pojasnio da je Komisija  ustanovila da je pisanje o pljačkaškoj privatizaciji motiv za ubistvo Pantića, dok je prema svim mogućim pokazetiljima Radna grupa MUP je istražila da je to ubistvo bilo ispirisano u samom vrhu tadašnjeg DOS.

-Komisija za istraživanje ubistva novinara sa svojom Radnom grupom MUP, koja je radila na otkrivanju slučaja ubistva novinara Milana Pantića i koju je vodio inspektor Dragan Kecman, je došla do podataka  o ubicama. Došla je i do šire slike i motiva i onih koji bi mogli biti nalogodavci u ovom slučaju. Tako da je nama istina poznata, ali je uvek problem kada treba da dođemo do pravde, a pravda donosi određenu vrstu kazne koja je pokazatelj društvu šta apsolutno nedopustivo da se čini. Aposolutno nedopustivo je da se ubijaju novinari, da se čini nasilje. Sada moramo da proširimo temu, ona mnogo šira, ona se događa i na mikro planu, školama i drugim mestima. Nama je važna pravda. Mi već tri godine tražimo od Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal da preuzme slučaj, jer je reč o organizovanom kriminalu. Ovo tužilaštvo poseduje i mnogo veće mogućnosti od jagodinskog. Ovo je složen slučaj iz najmanje dva razloga, privatizacije i likvidacije. Nedostaje politička volja da se slučaj razreši. Vidimo da u Srbiju dolazi veliki broj međunarodnih organizacija da podrži rešavanje ubistava novinara, ali kod nas, očigledno, nema dovoljano snage da se učini nespornim da se ovo ubistvo razreši, između ostalog i pravosudno na sudu, kazao je Matić.

Novinarska zajednica je 2001. godinu dočekala sa obećanjima kolicije  DOS da će se rešiti slučajevi ubistava novinara Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije, da će biti doneti demokratski medijski zakoni i da se neće dopustiti ubistva novinara.

-Umesto razrešenja tih ubistava, mi  smo dobili novo ubsitvo. Ubijen je Milan Pantić. Na talasu jedne surove, užasne i pljačkaške privatizacije koja je započela, odnosno otimačina oko društvene imovine, najboljih preduzeća. Između ostalog to nije mimoišlo Jagodinu i ova kraj i to je direktan motiv za ubistvo  našeg kolege koji naivno poverovao da je došla pravda, demokratija i da je moguće pisati o svim anomalijama. On je pisao iz dana u dan, ne samo u Novostima već i lokalnom listu pod pseudonimom. Zaista je to slučaj ubistva novinara sa mnogo većom težinom, jer su te iste političke snage vladale još narednih desetak godina i mogli su da istraže ubistvo i dovedu do pravde. Činjenica je da prema svim mogućim pokazateljima Radna grupa MUP istražila da je to ubistvo bilo ispirisano u samom vrhu tadašnje vlasti. To je jedan do razloga da je sedam radnih grupa osnovanih u MUP u tih 10, 12 godina, odnosno na svakih godinu i po, što nigde nije zabeleženo. Nije nikada došlo do nekog eksplicitnijeg rezultata kada je reč o počiniocima i nalogodavcima, zaključio je Matić.

Ovogodišnji dobitnika nagrade za novinarsku hrabrost Milan Pantić je mladi novinar iz Lapljeg Sela Dimitrije Mirković, koji je novinarstvom počeo da se bavi u martu ove godine u Gračanica online. Na groblju je odata pošta Milanu Pantiću, a pred spomenikom, ispred zgrade gde je živeo i ubijen Milan Pantić, govorili su Željko Bodrožić- NUNS i Živojin Rakočević.