Brza pruga Jagodinu ne sme da podeli na dva dela, zaključak je predstavnika Grada Jagodina i građana Jagodine na današnjem javnom uvidu u projekat brze pruge Beograd – Niš.  Sala Skupštine grada Jagodine bila je mala da primi sve zainteresovane za ovaj projekat, koji su podneli 144 primedbe.

-Ukidanje te saobraćajnice je nešto nezamislivo. Ne možete da mi kažete da taj problem ne može, raznim građevinskim tehnikama, da se reši. Kada je sada pruga zatvorena na ovom prelazu, imamo kolaps na dva nadvožnjaka. Mi ne možemo da uradimo saobraćajnicu koja će da uslužuje pola Srbije? To ne mogu da shvatim. Molim Komisiju da iznađe mogućnost izmeštanja pruge iz centra grada. Ovim predlogom delimo grad na dva dela, rekao je direktor JP Uređenje i javno osvetljenje Boba Tomić.

Građani Jagodine iz dela pored pruge pokrenuli su peticiju i sakupili su 1.500 potpisa, a zahtevaju da se pruga izmesti van grada.

– Predložili smo da pruga nastavi od Bukovča trasom pored auto puta, napravili bi most na Belici i ništa ne bi remetili. Pruga bi išla kroz novu industrijsku zonu. Jezgro grada oko 30.000 stanovnika je oko postojeće pruge. To bi bio tunel, koji oivičuju zvučne barijere visine 5 metara a grad bi bio podeljen na dva dela. Kao Berlinski zid. Nije predviđen nadvožnjak ili podvožnjak kod starog Juhora, samo podvožnjak za pešake, dok bi saobaćaj bio preko postojeća dva nadvožnjaka, što je malo za funkcionisanje saobraćaja trenutno, a kamoli u budućnosti, kažu građani

Komisija je najavila razmatranje zahteva Grada i građana Jagodine.