ITALIJANSKI AMBASADOR POSETIO JAGODINU

 

JAGODINA- Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori posetio je Jagodinu i italijanske fabrike koje posluju u tom gradu. Ambasadora i generalnog menadžera kompanije Aunde Srbija Anina De Venecia u Skupštini grada Jagodine je primio predsednik skupštine Dragan Marković Palma.

Marković je istakao da u Jagodini već godinama uspešno radi nekoliko italijanskih fabrika koje zapošljavaju veliki broj radnika.

„Sve te fabrike iz Italije mi smo sami doveli u Jagodinu, bez ičije pomoći. Veliki broj italijanskih fabrika otvoren je i u drugim gradovima Srbije. To znači da Srbija uživa veliko poverenje kada je reč o kapitalu stranih investitora. Mi smo već u načelu dogovorili sa jednom kompanijom koja se bavi izgradnjom fabrika i izdaje te fabrike u zakup, da ćemo imati još četiri fabrike i zaposliti ogroman broj radnika. Fabrika Aunde je počela sa 150 radnika, imali su dva proširenja pogona i danas zapošljava 900 radnika. I ostale fabrike u Jagodini imale su proširenje pogona i veći broj radnika. U ime moje političke partije Jedinstvene Srbije, očekujem od Italije da Srbija postane član Evropske unije, da se poštuje međunarodno pravo a posebno nepravda koja se svake nedelje dešava na Kosovu i Metohiji i da Vlada Italije i predsednik Italije u svetskim institucijama gde se odlučuje o sudbini građana Srbije, ne koriste većinu prisutnih već zakon koji se zove međunarodno pravo”, rekao je Dragan Marković Palma.

Italijanski ambasador Luka Gori je izrazio zadovoljstvo što je posetio Jagodinu.

„Jagodina je bitno mesto kada je reč o poslovnoj saradnji Srbije i Italije. Mi imamo dosta kompanija koje rade u ovoj regiji. Oni su zadovoljni poslovanjem u svom okruženju, imaju nove projekte i nove investicije. Mnoge italijanske firme ponovo investiraju u Srbiju i Balkan. 2022.godine je bio rekord u bilateralnoj ekonomskoj saradnji dve zemlje i spoljnotrgovinska razmena je iznosila 4,6 milijardi evra. Sada pokušavamo da investiramo u nove sektore kao što su poljoprivreda, zelena tranzicija, obnovljivi izvori energije i infrastruktura. Jako sam srećan zbog saradnje sa Jagodinom. Italija će nastaviti da podržava napore ulaska Srbije u EU. Mi zagovaramo što brži ulazak Srbije u EU. Nastavićemo da radimo u tom smeru”, rekao je ambasador Italije i izrazio razumevanje za sitauciju sa poplavama u Srbiji jer su nedavno bile i poplave u italijanskoj oblasti Emilija Romanja.

Dragan Marković Palma je ambasadoru Italije uručio Plaketu grada Jagodine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *