VIDOVDANSKE KULTURNE SVEČANOSTI

ČAJETINA-Svečanost povodom  dodele priznanja „Vitez Srbije“ u okviru manifestacije  Vidovdanske kulturne svečanosti, biće održana u četvrtak , 29. juna, u Kulturnom centru „Zlatibor“ , sa početkom u 18 časova. Po završetku svečane dodele priznanja biće izvedena predstava „Knjiga o Milutinu“.

Vidovdanske kulturne svečanosti održavaju se četrnaesti put za redom pod pokroviteljstvom opštine Čajetina  uz podršku Turističke organizacije Zlatibor.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da dodeli osam plaketa iz različitih oblasti .

Plaketa  Vitez srpske književnosti  pripala je  Gordani Maletić /Priredila je deset antologija srpske proze za decu i jednu poezije/.

Vitez srpske glume je Nenad Jezdić / Dramski umetnik,snažnog i jedinstvenog glumačkog izraza.Njegov rad karakteriše raznovrsni dijapazon uloga i veliki stvaralački obim na filmu, pozorištu i televiziji/.

Vitez srpske  muzike je virtouz na harmonici Ljubiša Pavković/ Objavio je antologijsku zbirku odabranih narodnih pesama pod nazivom „Narodne pesme Balkana“/.

Valentina Delić je Vitez srpske kulture/ očuvanje tradicije/, autor Serijala emisija „Nekada davno -Srpske narodne bajke“,

Vitez srpskog slikarstva je Slavko Krunić / Višestruko  nagrađivan umetnik,njegove ilustracije su našle put do brojnih knjiga i časopisa. Sa francuskom književnicom Elodi Pinel je objavio knjigu “Satirikone”/.

Vitez srpskog sporta je paraatletičar Nebojša Đurić / Oborio svetski rekord u bacanju diska na Svetskom kupu u paraatletici u Italiji i osvojio je zlatnu medalju . Uspešno promoviše sport među osobama sa invaliditetom/.

Vitez srpske medicine je Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš/ Nakon gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda u kojima je osoblje radilo bez finansijske naknade, Klinika za kardiohirurgiju u Nišu ostvarila je cilj – liste čekanja su eliminisane i prešle su u liste zakazivanja/.

Vitez srpske privrede Ljubiša Krstajić /investicija u razvoj hotelijerstva na Zlatiboru/.

Ovogodišnji nagrađeni priznanja su dobili kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim dostignućima godinama unazad daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

U programu će učestvovati dramska umetnica Vaja Dujović i vokalna etno grupa “Istočnik“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *