SVILAJNAC-Opština Svilajnac već treću godinu zaredom dobila je sredstva za sufinansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije Ministarstva rudarstva i energetike.

Ukupno je opredeljeno 10 miliona dinara, od čega je Ministarstvo rudarstva i energetike našoj opštini opredelilo 5 miliona,  a lokalna samouprava je iz opštinskog budžeta opredelila još 5 miliona dinara za energetsku sanaciju. Ugovor je potpisala zamenik predsednika opštine Svilajnac Dragana Radević:

„U narednom periodu biće raspisani javni pozivi, najpre za izvođače radova, a odmah nakon toga i za građane koji su zainteresovani za zamenu stolarije, novu izolaciju na svojim objektima, nove kotlove ili za ugradnju solarnih panela. Iz ovog projekta finansira se maksimalno do 50% vrednosti radova“ – izjavila je ona i dodala da najveći benefit imaju vlasnici objekata koji dobijaju značajne uštede u potrošnji energenata, ali da je i veoma bitno za zaštitu životne sredine. Do sada je kroz ovaj projekat oko 100 domaćinstava na teritoriji naše Opštine dobilo sredstva za primenu neke od navedenih energetskih sanacija.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović istakla je da je ove godine sredstva Ministarstva dobila 131 lokalna samouprava u Srbiji, a da je Ministarstvo za ovaj projekat obezbedilo ukupno milijardu dinara.