KJP „Morava“ Svilajnac nabavila je 100 novih kontejnera koji će naredne nedelje biti raspoređeni po terenu, a dobila je i 100 specijalnih kontejnera koji će služiti za primarnu selekciju PET otpada.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da se već 15 godina velika sredstva ulažu u opremanje komunalnog preduzeća i konumalnog sistema:

„Još prošle godine nabavili smo 100 novih kontejnera, i sada još 100. Prvo ćemo zameniti dotrajale kontejnere, a po selima gde ima potrebe dopunićemo broj kontejnera. Dobili smo i 100 specijalnih kontejnera za sakupljanje PET ambalaže, kojima ćemo započeti primarnu selekciju pet otpada. Građani treba da se uključe, odvajanjem pet ambalaža i njihovim deponovanjem u nove kontejnere namenjene za to. Potpisali smo i ugovor sa firmom koja se bavi preradom plastike za otkup pet ambalaža koje se dalje recikliraju“ – izjavio je Milanović i dodao da se na ovaj način čuva životna sredina i stvaraju dobre navike.

Kontejneri za selekciju PET ambalaža biće postavljeni u gradu i selima, kao i kod svih škola, a radiće se i na edukaciji dece. PET ambalaže su sve plastične flaše od pića, koje je, da bi se pravilno reciklirale, potrebno prvo isprazniti od tečnosti.

Milanović je istakao da od sledeće nedelje kreće zamena kontejnera i postavljanje novih, kao i pranje i dezinfekcija kontejnera, što je nova komunalna usluga, koja znatno doprinosi čistoći i uređenosti naše opštine.