Uspostavljanje saradnje i zajedničkog delovanja gradova i opština Srbije i zemalja u regionu je jedna od važnih pratećih aktivnosti i aktuelnog ali i svih prethodnih izdanja Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru, tako da je ove godine partner festivala Grad Pirot.

Pozdravljajući goste grada partnera predsednik Skupštine opštine Čajetina i predsednik Organizacionog odbora Međunarodnog festivala sportskog filma Arsen Đurić, je naglasio da je Festival nakon 12. sezona po ocenama gostiju, kritičara i publike izrastao u jednu ozbiljnu sportsko-kulturnu manifestaciju. „Nije potrebno da posebno pominjem da opština Čajetina svoj razvoj zasniva prvenstveno na razvoju turizma na Zlatiboru, na najposećenijoj planini u Srbiji, jer se 80 odsto budžeta opštine puni baš iz te oblasti. Poznato nam je da i Pirot ima svojih turističkih potencijala, prvenstveno Staru planinu, i nadam se da će na delu ove planine koji se nalazi na teritoriji Grada Pirota da se grade značajni turističko ugostiteljski kapaciteti i da ćemo i u tom smislu u budućnosti ostvariti značajnu saradnju. Isto očekujem i u oblasti kulture“ istakao je Đurić.

Predsednica Skupštine Grada Pirota Milena Dimitrijević se osim domaćinima posebno zahvalila njihovom Piroćancu, košarkaškom treneru Svetislavu Kariju Pešiću, zahvaljujući čijem radu i uspesima se grad Pirot, kao partner Festivala, našao na Zlatiboru. Predsednica Dimitrijević je istakla da je grad Pirot okružen predivnom prirodom Stare planine i Specijalnog rezervata prirode Jerma i u poslednje dve decenije se ubrzano razvija u oblasti sporta. „Sportski biser koji smo ovog leta realizovali i na koji smo jako ponosni je kupališni kompleks Senjak, koji osim velikog otvorenog bazena podrazumeva i košarkaške terene, teretanu, čak i teren za šah sa sve figurama. I sve to smo izgradili od svojih sredstava, iz gradskog budžeta, a značajan broj kulturnih i sportskih projekata smo ostvarili putem programa prekogranične saradnje jer se nalazimo na nekih 30 kilometara od granice sa Bugarskom“ pomenula je Dimitrijević.

Upoređujući Zlatibor i Pirot, Bojan Aranđelović, većnik Grada Pirota za vanprivredne delatnosti, je istakao da vidi veliki broj sličnosti ove dve destinacije, počevši od predivnih planina Zlatibora i Stare planine, ali i brendova kao što su zlatiborska pršuta i pirotska kobasica. „U toku je postupak da Stara planina dobije status nacionalnog parka, a značajno je da pomenem da se trećina svih vodopada Srbije nalazi upravo na Staroj planini i da se na teritoriji grada Pirota nalaze i dva manastira iz 14. veka što su svakako veliki potencijali za razoj turizma na teritoriji grada“ zaključio je Aranđelović.

Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor konstatovao da ovaj festival sportskog filma raste iz godine u godinu i da je ponosan da je jedna od filmskih pratećih aktivnosti i saradnja opština i gradova i da se dosta toga već samo od sebe nameće po pitanju saradnje opštine Čajetine i Zlatibora sa gradom Pirotom, prvenstveno u oblasti turizma i tradicionalnih etno i prehrambeno prerađivačkih proizvoda.

Na Festivalu će u subotu, 26. avgusta, sa početkom u 15,10 biti prikazan dokumentarni film „Pirot – Moj grad“ u kome o svom gradu govore košarkaški trener Svetislav Pešić i gradonačelnik Vladan Vasić.