Proglašeni najbolji filmovi 12. Međunarodnog festivala sportskog filma Zlatibor 2023

Žiri, u sastavu Vladimir Stanković, novinar i publicista i filmski autori Ognjen Rakčević (profesor na FDU) i Miloš Todorović, odlučio je da  Grand pri-Gold gondola nagradu na 12. Međunarodnom festivalu sportskog filma Zlatibor 2023 dodeli autorima dugometražnog filma „Najbolji golman na svetu“, posvećenog uspomeni na jednog pravog superheroja, golmana Petra Radenkovića, prethodnog dobitnika festivalske nagrade za životno delo. Sa druge strane, Organizacioni odbor Festivala je odlučio da tri posebna priznanja za doprinos filmskoj umetnosti i sportu dodeli filmovima „Čobo“ (posvećenog takođe jednom fudbalskom golmanu, Slobodanu Janjušu), Nemanji Nešiću, autoru zavičajnog dokumentarca „Kad stvarnost prevaziđe maštu“ (posvećenog uspehu fudbalskog kluba Sloboda iz Užica) i Danijeli Dragojević, novinarki Jutarnjeg programa RTS-a (aktuelnoj maratonki) za autorski doprinos televiziji i sportu i autorki dokumentarca „Do cilja“.

Nagrada za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu pripala je Josuke Hosoiu, autoru nemačkog filma „Ko sam ja-Elena Kravcova, dok je nagrada za najbolji film o ličnosti u sportu dobio film „Kobrin put do zvezda“ koji prati fudbalski put Darka Pančeva. Španski film „Egolend“ autora Ignasia Lopeza Fabregasa, u kome su nam prikazane sve lepote, ali i izazovi penjanja na planine, dobitnik je nagrade za najbolju fotografiju, dizajn i inovativnost.

Nagrada „Dinko Tucaković-Gold Gondola“ za najbolju režiju sportskog dokumentarnog filma pripala je makedonskom ostvarenju „Srećna trinaeska“, a po oceni međunarodnog žirija ovogodišnji najbolji kratki igrani film je slovenačko ostvarenje „Edi“ autora Jana Vrhovnika. „Legende Čaira“, film Vladimira Ristića i producenta Olivera Paunovića, dobitnik je nagrade za najbolji dugometražni dokumentarni film, a film „Kako smo zavoleli basket“ autora Vladimira Pajića, u režiji Petra Petrovića i koji će biti zapamćen u istoriji MFSF kao prvi festivalski film koji je prikazan izvan bioskopske dvorane, na Kraljevom trgu u centru Zlatibora, dobitnk je nagrade za najbolji srednjemetražni dokumentarni film. Kao najbolji kratkometražni film 12. MFSF u istoriji će ostati zapamćen film „Kris Nikić-Ajronmen priča“ reditelja Jena Staforda. Nagradu za tematsku raznovrsnost i kvalitet više filmova u ovogodišnjem festivalskom programu dobila je kompanija Video stroj.

Završne večeri 12. MFSF, priznanje za životno delo primile su zlatna karatistkinja Jovana Preković, a u ime Darka Pančeva, njegova supruga Maja Grozdanovska Pančev i ćerke Nadica i Marija. Posebno priznanje za izuzetan doprinos sportu, filmu, a naročito televiziji, u ime Košarkaškog saveza Srbije primio je Zoran Papović, direktor marketinga KSS.

Ovogodišnji Festival, koji se od samog početka organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina i uz podršku Turističke organizacije Zlatibor, na kome je prikazano 45 filmova iz dvadesetak zemalja sveta, obilovao je i velikim brojem pratećih manifestacija u slavu sporta i svi dosadašnji i budući autori već razmišljaju o filmovima koje će prijaviti za filmsku smotru sportskog filma krajem avgusta naredne godine.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *