Vlada Republike Srbije proglasila je, na današnjoj vanrednoj sednici, 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu.

“Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u sredu, 27. septembra, prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu i Metohiji”, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Srpska lista je ranije danas saopštila da se u srpskim sredinama na Kosovu 26, 27. i 28. septembar proglašavaju danima žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan.

U srpskim sredinama na KIM 26, 27. i 28. septembar proglašavaju se danima žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan, saopštila je danas Srpska lista.

U saopštenju se navodi da će u srpskim sredinama na teritoriji na KIM biti otkazani svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija.

Takođe, kako se dodaje u saopštenju, zastave Republike Srbije na svim institucijama biće spuštene na pola koplja.

“U ime Srpske liste i srpskog naroda sa Kosova i Metohije izražavamo najdublje saučešće porodicama stradalih, a povređenima želimo brz oporavak”, navodi se u saopštenju.

U Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću večeras je odata pošta  ubijenim kod manastira Banjska  Stefanu Nedeljkoviću, Bojanu Mijailoviću i Igoru Milenkoviću, na trgovima je veliki broj građana palio sveće.