JAGODINA- U organizaciji Grada Jagodna delegacija od 300 poljoprivrednika, prosvetara, zdravstvenih radnika i političara boraviće u glavnom gradu Austrije, Beču od 11. do 13. oktobra. Predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma istakao je da je novac za putovanje obezbeđen od donatora, te da je Grad Jagodina ove godine organizovao putovanja u martu -300 studenata u Beč, u maju- 1.200 i avgustu1.180 građana u Hanioti. Među donatorima je i Jedinstvena Srbija na ime prihoda od poslaničkog kluba u Skupštini Srbije.

-Poljoprivrednici teško žive. Cene njihovih proizvoda su pale ispod svakog nivoa. Za to nije kriva Vlada Srbije, već svetska kriza. Danas su socijalni slučajevi. Zalagaćemo se za njihov bolji položaj u narednom periodu, rekao je on i podsetio da se u Jagodini već 18 godina ne plaća porez na poljoprivredno zemljište, besplatne su tezge na pijaci, besplatan je javni prevoz, a pre 15 godina stočarima je podeljeno 440 junica i teladi iz Nemačke.

Marković je naglasio da ne postoji jagodinsko selo iz kog 80 odsto poljoprivrednika nije putovalo u organizaciji grada. Rekao je da su u delegaciji lekari, prosvetni radnici i vaspitači jer imaju velike zasluge za obrazovanje naše dece.

Poljoprivrednici će obići farmu koja gaji 300 krava, videće način rada u Austriji, kao i cene i subvencije. Pored toga, oni će posetiti pijacu i upoznati Beč na nesvakidašnji način, jer će biti iznajmljeno 30 fijakera  kao podsećanje na nekadašnji rad sa konjima u poljoprivredi. Politički deo delegacije imaće sastanak sa kolegama iz parlamenta u Beču, našu delegaciju predvodiće Marković kao predsednik parlamentarne grupe prijateljstva.

Konferenciji za štampu su pored Dragana Markovića Palme prisustvovali i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović kao i predstavnici poljoprivrednika, lekara i vaspitača koji su u sastavu delegacije koja putuje u Beč.