SVILAJNAC- Polaganjem venaca na Spomenik Mare Resavkinje, obeležen je Dan oslobođenja Svilajnca, koji je u Prvom svetskom ratu oslobođen 27. oktobra 1918. godine. Tog dana srpski i francuski vojnici proterali su deo nemačke 217. divizije i ušli u grad.

Zanimljivo je da je na isti dan 27. oktobra 1915. godine Svilajnac i okupiran.

U oslobađanju Svilajnca u Prvom svetskom ratu, kao i mnogih gradova u Srbiji, veliku ulogu je odigrala francuska vojska. Ostao je u neizbrisivom sećanju ulazak generala Šarla Trenijea na konju ispred svoje i srpske vojske 27. oktobra 1918. godine.

Tom prilikom u znak zahvalnosti, uručena mu je zastava, koje su ručno izradile i izvezle svilajnačke devojke i koja je simbol neraskidivog prijateljstva dva naroda.

Spomenik žrtvama podignut je 1926. godine. Na mermernom postamentu urezana su imena i postavljene fotografije izginulim ratnicima sa ovog područja. U oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine poginula su 353 vojnika iz Svilajnca.

Vence su položili, ispred delegacije opštine Svilajnac, predsednik Skupštine opštine Svilajnac dr Darko Jevtić i dr Danijela Stojadinović, kao i predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca (1912-1918) njihovih potomaka i poštovalaca „Stevan Sinđelić“.

Počasni predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca i njihovih potomaka, Nikola Stanković uručio je nagrade dobitnicima tradicionalnog literarnog konkursa udruženja. Ovogodišnja tema bila je „Oslobođenje Svilajnca u Prvom svetskom ratu“, a nagrade su dobili, u kategoriji osnovnih škola:

  1. mesto: ANĐELA POSTOLOVIĆ 8/5 razred OŠ „J J ZMAJ“ Svilajnac
  2. mesto: MINA ĐUROVIĆ 6/4 razred OŠ „J J ZMAJ“ Svilajnac
  3. mesto: ANASTASIJA RADENKOVIĆ 5/2 razred OŠ „Branko Radičević“ Sedlare

U kategoriji srednjih škola nagrađeni su:

  1. mesto: DAMJAN NIKOLIĆ 3/2 Poljoprivredna škola „Svilajnac“
  2. mesto: MAŠA MOMČILOVIĆ 2/1 Srednja škola „Svilajnac“
  3. mesto: UNA TEOFILOVIĆ 2/5 Poljoprivredna škola “Svilajnac”.