JAGODINA-Srpski strelac Lazar Kovačević osvojio je srebrnu medalju u gađanju vazdušnom puškom na finalnom turniru Svetskog kupa u Dohi. Kovačević je drugi put u karijeri učestvovao na finalu SK. Prošle godine na debiju u Kairu je bio deseti.

-Za finale Svetskog kupa se pripremam dva, tri meseca. Od sredine septembra, kada je završen kvalifikacioni ciklus i potvrđeno da ću učestvovati u Dohi, u potpunosti sam se fokurisao na finale. Intenzivan rad se isplatio. Takmičenje je bilo izuzetno kvalitetno, svi finalisti su potvrdili da su u dobroj formi, odlično su gađali, pa su nijanse odlučivale. Činjenica da sam u tako jako konkurenciji uspeo da dođem do medalje mi daje mnogo razloga za zadovoljstvo. Ne žalim puno za zlatom, ispred mene je ostao samo favorit Pekler. Medalja na finalu Svetskog kupa je za mene veliko ohrabrenje za budućnost – kazao je Kovačević, koga u poslednjih par sezona trenira jedan od naših najuspešnijih strelaca Stevan Pletikosić, osvajač olimpijske bronze u Barseloni 1992.

Strelac Jagodine 92 je do danas imao jednu pojedinačnu medalju na turnirima Svetskog kupa. Prošle godine, osvojio je zlato u Bakuu, a izborio je i jedno srebro u miksu i bronzu u timskoj konkurenciji.

Najsigurniji u završnici bio je Pekler. Osvojio je zlato, opravdao ulogu favorita i potvrdio prvo mesto na ovogodišnjoj svetskoj rang listi. Kovačević, koji je pred Dohu bio 24. na listi, je za Mađarem zaostao 0,8 krugova. Bronza je pripala Privratskom. Čeh je pred Dohu držao 16. poziciju na listi.

Bez odličja, na četvrtom mestu ostao je Haoran Jang. Peti je bio Japanac Okada, najprecizniji u kvalifikacijama, koji je do polovine finala čvrsto držao čelnu poziciju…

Vazdušna puška, muškarci: 1. Zalan Pekler (Mađarska) 251,2, 2. Lazar Kovačević (Srbija) 249,4, 3. Jirži Privratski (Češka) 229,5… Kvalifikacije: 1. Naoja Okada (Japan) 632,0…4. Kovačević 630,1…