JAGODINA – U Glavincima kod Jagodine nalazi se jedina poznata dečja svetinja u pravoslavnom svetu i na Vavedenje roditelji sa decom se tu mole i prinose darove, a sveštenici vrše obred za zdravlje najmlađih. Mesto na kome se deca okupljau već vek i po seoskom predanju nastalo je na magičan način.

Prema pričama najstarijih, u to vreme sredinom 19. veka ni jedno dete u Glavincama ne bi poživelo duže od desete godine a izuzetak su bili mališani, koji su čuvali ovce na Grobljištu, gde je nekada, kako se pretpostavlja, bilo rimsko groblje. Na „grobljištu“ se nalazila tzv. ,,rupa” u koju su najmlađi ulazili igrajući se i čudom samo ta deca su bivala sretna, nasmejana i otporna na boleštine tog vremena.

Po pričama čukun deda i baba samo su deca koja su ulazila u prolaz u zemlji bivala zdrava i to pročulo u celom Pomoravlju. Zatim su roditelji počeli da dovode svoju decu na Grobljište kako bi ih zaštitili od boleština i smrtnost najmlađih počela je da stagnira i opada. Ovo mesto je potom osveštano i napravljena je kapelica sa ikonom. Glavničani su uzeli Vavedenje kao dečju slavu.

Od tada do danas, Glavinčani i sva deca iz sela, svake godine 4. decembra, rezanjem slavskog kolača obeležavaju dečju slavu Vavedenje Presvete Bogorodice u bogomolji u rupi na potesu zvanom Grobljište, koja je poznatija kao dečja crkva.

Dve najstarije žene iz sela stoje sa obe strane izlaza iz zemljanog prolaza i garave decu koja se provlače kroz rupu. Vremenom se zemljani prolaz urušio, a običaj je zamirao, pa je pre tridesetak godina, u vreme ratnih dešavanja,  na inicijativu meštana obnovljeno sveto mesto i obeležavanje dečje slave.

Na Vavedenje u Glavincima dolaze i deca iz okolnih sela i gradova. Kolačar sprema paketiće i deli deci.

MOĆ RUPE

GlavinČani veruju u moć „rupe“, koja čuva najmlađe meštane ovog sela od prerane smrti. Oni to potkrepljuju podatkom da je tokom poslednjih ratova 28 meštana bilo na ratištu a da je samo jedan je bio povređen.