Republička izborna komisija donela je rešenja o sprovođenju ponovnog glasanja na mestima gde je ono poništeno. RIK je odlučivao i o pojedinačnim prigovorima birača i podnosilaca izbornih lista.

RIK je doneo rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja na biračkim mestima na kojima je poništeno glasanje. Ranije je saopštio da će pravo glasa na ponovljenim izborima imati 12.240 glasača i da će se održati na 28 mesta, i to 30. decembra.

ODRŽAN SASTANAK BIROA ZA KOORDINACIJU SLUŽBI BEZBEDNOSTI; DAČIĆ: SITUACIJA STABILNA, NASTAVIĆEMO DA ŠTITIMO PRAVNI POREDAK

U zgradi Predsedništva održan je sastanak Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Šef Biroa Ivica Dačić poručio je nakon sednice da je analizirana bezbednosna situacija. Bez obzira na brojne izazove koji su ovih dana bili prisutni, bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, ističe Dačić. Dodao je da će država nastaviti koordinirano da deluje na zaštiti ustavno pravnog poretka.

Šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Ivica Dačić izjavio je da je na sednici analizirana bezbednosna situacija nakon pokušaja demonstranata da nasilno uđu u Skupštinu grada Beograda.

“Najoštrije smo osudili akt nasilnog upada u institucije, nisu to bili politički protesti, nego pokušaj nasilnog osvajanja vlasti, upad u Skupštinu Grada – Stari dvor”, rekao je Dačić.

“Analizirana je bezbednosna situacija. Zaključeno je naravno da bez obzira na brojne izazove koji su ovih dana bili prisutni i bez obzira na to što se o ovome govorilo već nedeljama unapred, o najavi ovih nasilnih aktivnosti koje su pre svega usmerene ka nasilnom osvajanju institucije i rušenju ustavnog poretka, da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, kao i da će svi elementi sistema bezbednosti nastaviti da koordinirano deluju na zaštiti ustavnog poretka”, naglasio je Dačić.

Ukazao je da su najoštrije osuđeni nasilnički akti.

“Rečeno je da nisu u pitanju nikakvi politički protesti ili aktivnosti, da je reč o pokušaju nasilnog osvajanja ulaska u institucije kao što je Skupština grada Beograda, da je reč samim tim o pokušaju nasilnog rušenja ustavnog poretka Srbije”, rekao je Dačić

Navodi da je reakcija državnih organa bila veoma suzdržana.

“Vodeći računa da neko sebe ne predstavlja kao žrtvu. Nasilje su upotrebljavali upravo predstavnici one koalicije koje je sebe zvala da je za Srbiju protiv nasilja i u tom pogledu data je puna podrška državnim organima koji su učestvovali u odbrani ustavnog poretka i data je jasna poruka da nasležni državni organi treba da se drže zakona, tu mislim na MUP, tužilaštva i da svi budu sankcionisani na onakav način kako to zakon definiše”, naveo je Dačić.

Dodao je da država neće dozvoliti nikakvo nasilje, naročito prema državnim institucijama i prema ovlašćenim licima koje predstavljaju državu, jer su to teška krivična dela.

Poručio je i da pojedinci pokušavaju da sada sebe amnestiraju od odgovornosti navodeći “ubačene elemente” za koje tvrde da su vršili nasilničke akte.

Sednici Biroa za koordinaciju rada Službi bezbednosti, kako je Dačić naveo, prisustvovalo je osim članova Biroa. Pored njega bili su i šefovi bezbednosnih službi, Bezbednosno-informativne agencije, Vojnoobaveštajne agencije i Vojnobezbednosne agencije, kao i ministri unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka pravde Maja Popović i predstavnici tužilaštva na čelu sa Zagorkom Dolovac.

 

HIL: NASILJU I VANDALIZMU NAD DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA NIJE MESTO U DEMOKRATSKOM DRUŠTVU

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil poručio je legitimitet demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih da poštuju volju naroda izraženu na izborima. Hil je istakao i da nasilju i vandalizmu nad državnim institucijama nije mesto u demokratskom društvu.

Kristofer Hil se na svom nalogu na Tviteru osvrnuo na postizbornu napetost u Srbiji.

“U satima i danima koji su pred nama, lideri Srbije i njeni građani treba da se sete: Legitimitet demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih stranaka, bilo pobedničkih ili gubitničkih, da poštuju volju naroda izraženu na izborima”, napisao je Hil.

Dodao je da je rad srpskih izbornih institucija i dalje od ključnog značaja, “čak i kada Srbija radi sa OEBS-om i drugima na rešavanju nedostataka u svojim demokratskim procesima”.

“Žalbe treba podnositi legalnim, mirnim i nenasilnim sredstvima. Nasilju i vandalizmu nad državnim institucijama nije mesto u demokratskom društvu”, naveo je Hil.

Istakao je da policija održava javni red i mir, ali da istovremeno mora da učini sve kako bi zaštitila dostojanstvo građana i njihova ljudska prava.

“Uveren sam da će Srbija proći kroz ove izazove ojačane demokratije. Svi građani Srbije imaju pravo da ih čuju, kao i odgovornost da svoje političke stavove iskažu na miran način i bez pribegavanja nasilju”, zaključio je američki ambasador u Beogradu.

ODRŽAN OSMI PROTEST GRAĐANA I OPOZICIJE, ZATRAŽENO OSLOBAĐANJE UHAPŠENIH

U Beogradu je održan osmi protest na poziv koalicije “Srbija protiv nasilja”. Posle okupljanja ispred sedišta Republičke izborne komisije, okupljeni građani otišli su do Policijske uprave grada Beograda i zatražili oslobađanje onih koji su sinoć uhapšeni.

U Jagodini je večeras održan protest koalicije Srbija protiv nasilja kao podrška studentima u Beogradu. Posle 9 dana od izbora predstavnici te koaliciji kazali su da su izbori u Jagodini ,,pokradeni”, to su argumentovali paušalnim tvrdnjama, bez ikakvog dokaza, samo su saopštili da su dovođeni građani iz drugih država i gradova da glasaju, a prethodno im je promenjeno prebivalište. U Gradskoj izbornoj komisiji kažu da postojao cirkularni prigovor te koalicije poslat svim IK u Srbiji koji je odbijen  kao neosnovan,  u Višem sudu su ranije kazali da nije bilo primedbi na tok izbora, niti su podnošene krivične prijave

PROTEST ISPRED SEDNIŠTA RIK-A POČEO JE NEŠTO POSLE 18 ČASOVA.

Na poziv koalicije “Srbija protiv nasilja” i večeras je održan protest građana koji traže poništavanja izbora na svim nivoima.

Studenti, koji su od podneva blokirali raskrsnicu Nemanjine i Kneza Miloša, pridružili su se protestu liste “Srbija protiv nasilja” koji se održava ispred RIK-a. Traže da im se omogući uvid u biračke spiskove.

Na sinoćnjem protestu nekolicina okupljenih pokušala je na silu da uđe u zgradu Skupštine grada i tom prilikom polomila stakla na ulaznim vratima i okolnim prozorima. Pripadnici policije iznutra su blokirali vrata i sprečavali da u zgradu uđe. Protest je okončan nakon što je policija u potpunosti raščistila prostor oko Skupštine grada.

Deo opozicije okupljene u koaliciji “Srbija protiv nasilja“ protestuje već nekoliko dana ispred zgrade RIK-a.

Potpredsednica SSP-a Marinika Tepić štrajkuje glađu od 18. decembra. Njoj su se u štrajku glađu pridružile i dve poslanice – Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada, kao i poslanik Janko Veselinović i predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović.

Republička izborna komisija saopštila je da je proverom utvrđeno da nisu tačne tvrdnje koalicije “Srbija protiv nasilja” da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima veštački povećavao radi uticaja na ishod.

IVKOVIĆ: PROCESUIRANO 38 OSOBA, POLICIJA NEĆE TOLERISATI BLOKADU INSTITUCIJA I MOSTOVA

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković rekao je za RTS da je akcija policije trajala cele noći posle incidenata ispred Skupštine Beograda i da je procesuirano do sada 38 osoba. Blokada državnih institucija i mostova se neće tolerisati, rekao je načelnik Ivković.

Ivković je naglasio da policija nastavlja sa prikupljanjem dokaza o jučerašnjim događajima ispred Skupštine Beograda i da će broj procesuiranih tokom dana biti veći

Dodao je da je tokom intervencije osmoro pripadnika policije napadnuto, od kojih su dva policajca zadobila teške telesne povrede.

REAGOVANJA NA SINOĆNI PROTEST ISPRED SKUPŠTINE GRADA

Predsednica Vlade i ministri u Vladi Srbije oštro su osudili sinoćne događaje ispred zgrade Skupštine grada Beograda.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da pokušaj demonstranata okupljenih oko koalicije “Srbija protiv nasilja” (SPN) da upadnu u Skupštinu grada Beograda pokazuje njihovu nameru da se nasiljem menja izborna volja građana.

Brnabićeva je ocenila da to bio “pokušaj Majdana.“ To je nebriga za sve ostale građane Republike Srbije, za sve ostale građane Beograda. Ovo je mržnja, ovo je nasilje i ovo je ono na šta smo upozoravali”, navela je Brnabićeva za TV Pink.

Naglasila je da je najvažnije sačuvati mir i obnoviti sve što su demonstranti oštetili i dodala da su pripadnici MUP-a bili uzdržani prema demonstrantima.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da su sinoćni događaji ispred Skupštine grada Beograda još jedna potvrda onoga o čemu je govorio u predizbornoj kampanji, da je “nasilje jedini program opozicije”, jer, kako je naveo, znaju da ne mogu dobiti poverenje naroda, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

“Pružamo punu podršku državnim organima da preduzmu sve odgovarajuće mere protiv nasilnika i siledžija”, poručio je Dačić.

Ministarka pravde Maja Popović ističe da državni organi neće tolerisati nasilje, da je država jača od “svakog devijantnog pojedinca i organizovanih nasilnih grupa” i da će sačuvati ustavni poredak.

Predsednik SNS Miloš Vučević rekao je da se Srbija sinoć ponovo suočila sa rušilačkim demonstracijama u kojima su oni koji godinama prete kako će većinu svojih sugrađana ”juriti po ulici” i koje ne zanima demokratija, a još manje Srbija, napali jedan od simbola demokratije – zdanje Skupštine Beograda.

Vučević je naglasio i da ”svi ovi huligani i umišljeni revolucionari moraju znati da su srpske institucije dovoljno snažne da i sa ovim pokušajem rušenja države izađu na kraj”.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da su kandidati za odbornike i poslanike koalicije “Srbija protiv nasilja” pokazali su da je njihova jedina politika – nasilje.

“Pozivam građane da ostanu mirni i pokažu poverenje u institucije države koje imaju snagu da zaštite bezbednost i demokratski poredak u zemlji”, naveo je Vesić.

Ministar bez portfelja zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević rekao je da su lideri “koalicije nasiljem protiv Srbije”, koji se lažno predstavljaju kao ‘borci protiv nasilja’, pokazali svoje pravo lice.

Kako je dodao, država je dovoljno jaka i snažna i odbraniće demokratiju i izbornu volju građana.

Srbija protiv nasilja je saopštila da gradskim odbornicima i narodnim poslanicima nije bilo dozvoljeno da uđu u Skupštinu grada i da su poslati huligani da prave incidente, dodajući da je “režim pokazao svoje pravo lice”.