U Svetom manastiru Hilandaru svečano je proslavljena ktitorska slava, praznik Svetog Save, prvog Arhiepiskopa srpskog.  Sveti Sava i njegov otac Simeon osnivači su Hilandara, treći je Stefan Prvovenčani. Manastir je među najvažnijim na Svetoj Gori koji svake pet godine daju prota.

Glavni gost je bio iguman manastira Grigorijata, Visokoprepodobni arhimandrit Hristofor, koji je načalstvovao prazničnim bogosluženjem, svenoćnim bdenjem i Svetom liturgijom.

Lepoti bogosluženja doprineli su pojci iz manastira Grigorijata koji su pojali za desnom pevnicom, kao i hilandarski monasi za levom pevnicom.

Kititorske slave manastira Grigorijata i Hilandara se odnedavno zajednički proslavljaju. Tu praksu je ustanovio blaženopočivši iguman Georgije (Kapsanis), koji je sa bratstvom manastira Hilandara negovao veoma bliske odnose. Iguman Hilandara na praznik Prepodobnog Grigorija Gornjačkog, grigorijatskog ktitora, posećuje ovu atonsku svetinju. Nakon toga je hilandarsko bratstvo, kako bi utvrdilo ovu duhovnu vezu, na svoju ktitorsku slavu pozvalo igumana Grigorijata.

Nakon Svete liturgije, upriličena je slavska trpeza u manastirskoj trpezariji.