ČAJETINA- Odbornici SO Čajetina usvojili su Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Čajetina za 2024. godinu. Ove godine predviđeno je 45 miliona dinara za subvencije i podsticaje u poljoprivredi, a novina je da je povećan procenat subvencija, tako da će one ove godine iznositi od 50 do čak 100 odsto za organsku proizvodnju. Prošlogodišnje subvencije, koje su uglavnom bile na nivou od 40 odsto, ove godine će biti na nivou od 65 odsto, što će biti značajan kvalitativni pomak za naše poljoprivredne proizvođače, rekao je predsednik Skupštine opštien Čajetina Arsen Đurić.

Usvojili smo i izmenu osnivačkog akta Zoohigijene, nastavio je Đurić, u vezi sa  otvaranjem veterinarske ambulante. Takođe, opština Čajetina se pridružila inicijativi drugih opština Srbije u cilju zaštite pčela, usvajanjem i potpisivanjem. Deklaracije koja podrazumeva javno informisanje stanovništva i poljoprivrednika o ispravnoj upotrebi pesticida kao i o podizanju svesti o značaju pčela za zaštitu životne sredine, za proizvodnju hrane, uz pokušaj da se spreči zaprašivanje komaraca iz vazduha sredstvima koja su štetna za pčele. U našim krajevima to nije slučaj, dok ih u Vojvodini i nekim drugim krajevima Srbije ima. Do sada se ovoj nicijativi priključilo preko 100 opština.

Naš odbornik i ujedno direktor Specijalne bolnice Čigota Aleksandar Simić dao je informaciju o požaru koji je zahvatio ovaj zdravstveni objekat i najznačajnije je da nema povređenih i nastradalih. Pričinjena je velika materijalna šteta, ali, na sreću, medicinska oprema nije oštećena. Opština Čajetina sa svim svojim javnim preduzećima i Republički fond za penziono i zdravstveno osiguranje, koji je i vlasnik Čigote, su odmah odreagovali. Narednih dana će biti izvršena sanacija krova kako bi jedan deo objekta mogao da se stavi u funkciju, a u međuvremenu će se raditi projekat rekonstrukcije oštećenog dela, zaključio je Đurić.